Buren van de Abdij zijn een buurtvereniging, een collectief van Gentse burgers, maar dat belet ons niet om over het muurtje te kijken…
naar de grote wereld. Daarom verwelkomen we graag van tijd tot tijd een gemeenschap van nieuwe Gentenaren op de prachtige site waar we actief mogen zijn (de Sint-Baafsabdij, herberg Macharius en de groene ruimte ertussen).
Deze projecten zijn dan per definitie een ontmoeting: leden van de betrokken gemeenschap maken kennis met de oudste site van Gent en het actieve burgerleven in onze wijk. Andere Gentenaren leren iets over een groep medeburgers met een specifieke migratieachtergrond en over de culturele rijkdom die onze stad herbergt.
De verwelkoming kan en mag allerlei vormen aannemen: woorden, muziek, eten, beelden,… De uitwerking van de ontmoeting gebeurt in overleg met vertegenwoordigers van de betrokken gemeenschap.
Deze editie werken we met Gentse Oekraïners, meestal mensen die recent op de vlucht gingen voor het geweld in hun land. Dit keer bevat het project een tentoonstelling ‘On both sides’ in samenwerking met Historische Huizen, een panelgesprek en een keukentafelgesprek terwijl we ‘vareniki’ maken en eten.
Vrijdag 13 oktober t/m 22 oktober – Sint-Baafsabdij
Tentoonstelling: On both sides
De oorlog in Oekraïne heeft het leven van vele mensen veranderd. Buren van de Abdij en Historische Huizen Gent nodigen vijf mensen uit om hun vaak heel persoonlijke reflectie van die grote schok met ons te delen in het oudste gebouw van Gent, de site van de Sint-Baafsabdij.
Kyrylo verhaalt in een tragikomische en originele beeldtaal over zijn verblijf in Gent. De Gentse fotograaf Emiel Vandenabeele brengt met een heel eigen fotografie het leven in het Oekraïne-in-oorlog in beeld. Oorlogsfotograaf Oleksander Mugala levert foto’s aan heel wat westerse media en exposeert een selectie van dat werk in de abdijreft Lisa’s tentoonstelling van tekeningen weerspiegelt haar emoties en herinneringen nadat ze gedwongen werd haar huis in Donbass te verlaten vanwege de oorlog. Haar werken laten een diep persoonlijke en emotionele ervaring zien van het verhuizen naar een ander land en een gevoel van verlangen naar haar verloren thuis. De 16-jarige Grisha vertelt met een poëtische en korte animatiefilm over zijn vlucht naar Gent.
Op vrijdag 13 oktober om 18u opent de tentoonstelling met een vernissage in de abdij. Vanaf dan tot en met zondag 22 oktober zijn de werken te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14u tot 18u.
Zaterdag 14 oktober 15:00 – Herberg Macharius
Vareniki-vertellingen: keukentafelgesprek met Oekraïense en andere Gentenaren
“Vareniki” zijn een populair Oekraïens gerecht van deegwaarbolletjes met groenten en vlees. Die bereiden we op 14 oktober, samen met Oekraïners en Belgen, aan een grote tafel in herberg Macharius.
Intussen praten we over de ervaringen van de Gentse Oekraïeners in onze regio en hoe ze het voorbije anderhalf jaar ervaren hebben. Deze bijzondere culinaire en menselijke ervaring vindt plaats in het kader van de Oekraïense tiendaagse die de Buren van de Abdij organiseren, samen met partners.
Woensdag 18 oktober 20:00 – Herberg Macharius
Een gesprek: Perspectieven op Oekraïne, land in oorlog
John Vandaele gaat in gesprek met mensen met bijzondere Oekraïense ervaringen.
Ihor Vitenko, de hoofdverpleger van het Gentse UZ en Oekraïense dokter, vertelt over hoe hij zijn landgenoten bijstaat, medisch en anders, in de beproevingen van het voorbije anderhalf jaar.
Boomverzorger-en export Paul T. Luttik praat over hoe hij de toegetakelde ecosystemen van Oekraïne, samen met de lokale bevolking, een helende hand toesteekt met boomplantacties.
De jonge Belgische journalist Johannes Decat deelt met ons hoe Oekraïne benomen is door een ‘oorlogscultuur’.
Kinderpsychologe en therapeute Valentina Vozna bespreekt hoe haar werk beïnvloed wordt door de oorlog. Vozna staat heel wat gevluchte Oekraïners mentaal bij vanop afstand, via Instagram. Ze schreef een boek over haar werk.