Publicaties

De Buren en de Abdij

Geplaatst door op 17 maart 2011 (0)

*** BOEK *** In 2009 maakten we een boek over de rijke geschiedenis van de Machariuswijk. Met prachtige foto’s van Gentse fotografen, oude en actuele gedichten over de abdij, teksten, oude stadskaarten ��������� brengen we de opeenvolgende gedaantes van de buurt rond de Sint-Baafsabdij in beeld: van het heidense dorpje Lees meer »

800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk

Geplaatst door op 22 juni 2011 (0)

*** BOEK *** Na het succes van De Buren en de Abdij uit 2009 kon een vervolg niet uitblijven. Gemotiveerd door de interesse van zowel de wijkbewoners als ‘buitenstaanders’ werd een tweede publicatieproject op poten gezet.
Het boek verscheen in 2011 en kreeg als titel De Buren van de Abdij: 800 jaar arm Lees meer »

Thematische slotbeschouwingen over een abdijgeschiedenis

Geplaatst door op 24 april 2014 (0)
Image for Thematische slotbeschouwingen over een abdijgeschiedenis

Marc Hanson, historicus en onze productiefste huisauteur, balt in deze korte tekst zijn bevindingen over de geschiedenis van de Sint-Baafsabdij samen, een (voorlopige) sluitsteen na vele jaren van onderzoek. We brengen deze synthese naar aanleiding van de Erfgoeddag van 2014, dag waarop de auteur het ook in drie uiteenzettingen zal Lees meer »

Het slachthuis verteld/t

Geplaatst door op 3 april 2016 (0)

Het derde grote Burenboek is een feit. Twee jaar noeste arbeid aan ons Slachthuisproject onder leiding van Fabien leverde resultaat op: een boek en een eerste dvd. Meer moest dat gewoon niet zijn. Bij de voorstelling van het project op 19 juni 2015 was de Herberg te klein (voor enkele Lees meer »

Infomap Sint-Baafsabdij

Geplaatst door op 17 maart 2011 » Geef een eerste reactie (0)
Image for Infomap Sint-Baafsabdij

Handreiking Sint-Baafsabdij

Deze handreiking voor de bezoeker van de Sint-Baafsruïnes begint bij de pijl op de plattegrond, maar via de nummering kan de bezoeker zijn rondgang eigenlijk op elke plaats beginnen. Lees online of download als PDF.
Een korte geschiedenis

Lang voor er sprake was van Macharius, naar wie onze wijk is genoemd, Lees meer »

Spel voor kinderen

Geplaatst door op 25 januari 2012 » Geef een eerste reactie (0)
Image for Spel voor kinderen

Hallo,
Ik ben monnik en leefde lang geleden hier in deze abdij. Net zoals jij thuis, had ik hier mijn bedje om te slapen. In plaats van met mijn familie woonde ik hier samen met andere monniken. We kookten en aten samen. We werkten in de tuin en vergaderden hoe dit Lees meer »

Postkaarten

Geplaatst door op 17 maart 2011 » Geef een eerste reactie (0)

Gentse fotografen werpen merkwaardig licht op het oudste gebouw van Gent. De Buren van de Abdij vroegen een aantal meer of minder gekende Gentse fotografen om ons één of twee foto’s van de abdij te schenken. Elkeen vloog er enthousiast in, wat leidde tot knap werk. Uit de foto’s selecteerden Lees meer »