• De Buren en de Abdij uitgegeven door Buren van de Abdij, 2009, rijk geïllustreerd, harde kaft, 95 blz., 20,5 cm x 27,5 cm.
  • ISBN 978 90 814 1460 9
  • Redactie door Fabien Audooren en eindredactie door Griet Maréchal en Johan Van Severen.
  • Bijdragen van Marc Hanson, John Vandaele, Geert Van Doorne en Elke Verdurmen.
  • Gedichten/tekst van Ed Bruyninckx, Geertrui Daem, Luc De Vos, Tuncer Mavzer, Hans Meelen, Bart Van Kerkhove en Christophe Vekeman.
  • Foto’s van Lieve Blancquaert, Dirk Braeckman, Hilde Braet, Bart Lasuy, Wouter Maes, Wladimir Treu, Michel Vanden Eeckhoudt en Tom Van Nuffel.

DE BUREN EN DE ABDIJ

O

ns eerste boek vertelt over de rijke geschiedenis van de Machariuswijk: van het heidense dorpje Ganda (tot het jaar 650), over de Sint-Baafsabdij (650-1540), en het Spanjaardenkasteel (1545-1850), tot het slachthuis en beestenmarkt/arbeiderswijk (1850-1990) en de huidige sociaal gemengde woonbuurt.

De Machariuswijk lijkt op het eerste gezicht een vrij banale buurt. De Sint-Baafsabdij is de enige opvallende knipoog naar het rijke verleden ervan. Sinds de Buren van de Abdij dit oudste gebouw van Gent op zondag openhouden, hebben ze ontdekt dat deze plek, de Ganda – Keltisch voor de samenvloeiing van Schelde en Leie – de enige plaats is die in het Gentse eeuwenlang min of meer continu is bewoond. Het boek leidt de lezer door de verschillende historische lagen aan de Ganda.

Het boek bevat ook een beschrijving van wat de Buren van de Abdij zijn en wat ze hopen in de toekomst te kunnen doen in en om de abdij. Hoe kunnen burgers/buren op een eigentijdse manier eeuwenoude gebouwen nieuw leven in blazen?

Eigen lof stinkt maar ‘De Buren en de Abdij’ werd een mooi boek met prachtige oude stadskaarten en met bijdragen van schrijvers en dichters uit de buurt die het boek een artistieke meerwaarde geven. Op 26 april 2009, de Erfgoeddag in het teken van ‘erfgoed en vriendschap’, stelden wij het boek voor. Karel Van Keymeulen, journalist bij De Gentenaar/De Standaard, leidde een gesprek tussen burgemeester Termont, schepen van Cultuur Lieven Decaluwe, John Vandaele namens de Buren van de Abdij en Geert Van Doorne, het hoofd van de dienst monumentenzorg. Ed Bruyninckx, Geertrui Daem, Luc Devos, Bart Van Kerkhove en Christophe Vekeman lazen op de voorstelling hun bijdrage tot het boek voor.

Het boek was te koop voor 5 euro met dank aan de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting. De oplage is helaas volledig uitgeput, maar niet minder dan 18 exemplaren ervan zijn intussen in de collectie van diverse Gentse stadsbibliotheken terug te vinden. Je kan het boek ook online lezen.