• Het Slachthuis verteld/t uitgegeven door Buren van de Abdij, 2015, rijk geïllustreerd, harde kaft, 176 blz., 20,5 cm x 27,5 cm.
  • ISBN 978 90 814 1462 3
  • Redactie door Fabien Audooren en eindredactie door Ann Vantournhout.
  • Bijdragen van Hedwig Aerts, Fabien Audooren, Herman Balthazar, Luc Devriese, Christine De Zutter, Bart D’hondt, Griet Maréchal, John Vandaele, Ann Vantournhout en Jos Van Herreweghe.
  • Foto’s van Michiel Hendryckx en Sammy Van Cauteren.

HET SLACHTHUIS VERTELD/T

I

n dit boek vertellen historici en buurtbewoners over het slachthuis en de veemarkt: over de opbouw en vroege werking (1850-1914), over de aanpassingen gedurende het interbellum en de harde tijd tijdens de twee wereldoorlogen (1914-1945) en over het langzaamaan doodbloeden tot de uiteindelijke afbraak (1940-1990).

Twee jaar noeste arbeid aan ons Slachthuisproject onder leiding van Fabien Audooren leverde resultaat op: een derde boek en een eerste dvd. Bij de voorstelling van het project op 19 juni 2015 was de Herberg te klein.

Na de Sint-Baafsabdij en het Spaans kasteel bepaalde het Gentse slachthuis meer dan 130 jaar het reilen en zeilen in de Machariuswijk. Die hele periode was de wijk een bijzonder levendig treffen tussen de bewoners en de talrijke boeren, beestenkoopmannen, veeartsen-keurders en bankiers die in geïmproviseerde kantoren in de omliggende herbergen fortuinen verhandelden. Soms ontsnapte een dier even aan zijn laatste levenstocht en zette nog kort de wijk op stelten voor het onherroepelijk in de vleesindustrie verdween. Nu een kwarteeuw later is de Machariuswijk volledig veranderd. De meer dan dertig cafés en de winkels met toebehoren voor de vleesindustrie zijn verdwenen. De vroeger bijna uitsluitend Gentse bevolking woont nu samen met ‘inwijkelingen’ van bijna 70 nationaliteiten.
Hoe het was in de tijd van het slachthuis en hoe het nu is, leest u in dit boek, ziet u in de eerste film en hoort u tijdens de jaarlijkse Gentse Feestenwandeling van de Buren van de Abdij. Niet alleen historici komen aan het woord, maar ook bewoners van vroeger en nu.

‘Het slachthuis verteld/t’ is helaas uitverkocht maar je kan het lenen in de Gentse stadsbibliotheken. Je kan het boek ook online lezen.

Met dank aan de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen voor de gulle steun aan dit project.