• De Visserij: van industrieel lint tot groen stadseiland, uitgegeven door Buren van de Abdij, 2022, geïllustreerd, spiraalgebonden, 84 blz., 15 x 21 cm.
  • Auteur: Marc Hanson
  • ISBN 978 90 814 1464 7
  • Redactie door Divine Crappé, Gerda Serbruyns, Lieve Blancquaert, Eddy De Geest en hilde Ureel.
  • Eindredactie door Ann Vantournhout.
  • Concept door hilde Ureel.
  • Coördinatie door Divine Crappé.
  • Fotografie van Eddy De Geest en Pierre Van Uffelen.
  • Grafische vormgeving door Pierre Van Uffelen.

DE VISSERIJ: WANDELGIDS

I

n de voorbije coronaperiode was op een bepaald moment enkel wandelen in de buurt van de woning toegestaan. Diverse keren stapte Marc Hanson toen via de Achtervisserij tot aan de Keizerpoort en via de Visserij terug, of omgekeerd. Vooral het contrast tussen de industriële restanten aan de Achtervisserij en de fraaie woningen aan de Visserij was zo verrassend, dat hij besloot het Visserij-eiland grondiger te bestuderen.

Hij vertrok van de eind jaren ’70 verzamelde gegevens in deel 4 nb van het bekende, maar niet altijd foutloze Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Ondertussen zijn er ruim veertig jaar verstreken en is er vanzelfsprekend heel wat veranderd. Verder bronnenonderzoek en het doornemen van recente(re) literatuur was dus aangewezen. De uitgebreide bibliografie kan je raadplegen via de knop linksonder.

Kort daarna kreeg hij steun van Philip De Roo, zelf bewoner van de Visserij, die al wandelingen had georganiseerd in zijn buurt. Ook veel individuele buren en bewoners van de Visserij bezorgden foto’s, documenten en inlichtingen. Hun interesse en gastvrijheid waren hartverwarmend en een aanmoediging om de tekst af te werken.

Die eerste versie is door een kleine redactie herwerkt tot een wandelboekje. Van in het begin heeft het bestuur van de vzw Buren van de Abdij de redactieploeg gesteund om dat plan tot een goed einde te brengen. Het bestuderen en bekendmaken van de abdij(ruïne) en haar verleden is een van de
doelstellingen van de buurtvereniging.

Deze publicatie stimuleert hopelijk een grondiger verkenning van het Visserij-eiland en zijn boeiend verleden en heden.

Ondertussen heeft Marc Hanson al enkele aanvullingen geschreven, over het woonhuis van de filosoof Rudolf Boehm, over wielerkampioen Tom Simpson en de Visserij en over het pand aan de Achtervisserij 93A en Visserij 93.