Het is inmiddels een traditie geworden, de analyse van de Herberg Macharius Online Quiz.
Ook deze keer weer van de hand van quizmaster Peter.
Er komen iedere editie meer teams bij… tof!
Voor deze vierde editie 29 mochten we 29 teams, zo’n 90 personen,  in de virtuele herberg verwelkomen.

We proberen deze quiz op een gemiddeld niveau te houden, toegankelijk voor iedereen. Maar je moet de maniakken ook wat geven, vandaar de vaak moeilijkere vraag 9. Helaas, zelfs dat systeem werkt niet meer, want Kans Op Een Buitje slaagde erin om ook die in elke ronde goed te beantwoorden en behield zo het maximum van de punten tot aan de meet. Daar is weinig kruid tegen gewassen.

Ook door de andere topploegen is er niet slecht gescoord, met soms maar twee of drie fouten. Proficiat trouwens aan de gelegenheidsgroep Meester Frank En De Antiwaksers, die zich schoon in de top vijf nestelden en een paar vaste waarden net achter zich hielden.

DE ANALYSE

Ronde 1 – Ramsj

Antwoorden ronde 1, tussen haakjes het aantal ploegen dat het antwoord juist had.

  1. John McAfee (19)
  2. Emmaüs (20)
  3. Scouts (27)
  4. Tenet (22)
  5. ZIP-code (26)
  6. Antwerpen (24)
  7. Lieven Scheire (19)
  8. Chateau Meiland (25)
  9. Kopeke (17)
  10. Nina Simone (19)

Goed gescoord op deze ronde, de ruime helft van de teams kenden de gekke John Mcafee. Katholieke opvoeding rendeert, want ook de Emmaüsganger zitten in het geheugen. De ZIP-code was blijkbaar heel gemakkelijk. Bij vraag 7 gokt Frans Nijs op ‘Peter Van Wiele’, waarvoor dank. Graag was ik een jaar lang de slimste mens ter wereld geweest. Langs de andere kant, wat stelt het voor wanneer je ziet dat tien voltallige ploegen ook al terug vergeten zijn dat Lieven Scheire dat ooit was!

Een overgrote meerderheid herkende Chateau Meiland. Frans Nijs kent dat duidelijk niet, wat hem siert.

Ronde 2  – Ramsj

  1. David Attenborough (24)
  2. 1980 (14)
  3. Pitaya of Dragon Fruit (21)
  4. Civilization (14)
  5. Powerpuff girls (23)
  6. Negen (Nederland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en België) (23)
  7. Ronaldo (28)
  8. Buitenland (26)
  9. Lagrange punt (7)
  10. Oompa Loompa’s (25)

Het stemmetje van David Attenborough is duidelijk genoeg. ’t Jaartal 1980 was natuurlijk andere koek, dat is altijd een beetje gokken. Maar met enkele duidelijk landmarks als de kroning van Beatrix en de eerste uitzending van CNN hoopte ik dat het tocht haalbaar was – zoals 14 ploegen bewezen. De andere zaten er natuurlijk maar een of twee jaartjes naast.

“Pitaya” of “Dragon Fruit”, velen hadden dat juist maar er waren ook een aantal ploegen die “cactusvijg” schreven. Ik weet het niet, het lijkt mij een té algemene term, beetje zoals ‘boomvrucht’ antwoorden wanneer ‘peer’ gezocht wordt. We hebben het niet goedgekeurd, maar ik geef toe dat het voer is voor discussie.

“Civilization” bleek een moeilijke. Schitterend spel nochtans, ik vermoed dat het zelfs nu nog even verslavend zou zijn als toen in 1991. Voor de rest wisten heel veel mensen K3 op Acid, ’t is te zeggen de “Powerpuff Girls”. Ik had er nooit van gehoord, maar zie.

Weinigen hebben zich misteld bij Duitsland. Toen ik die vraag uitprobeerde met individuele testers, werd er regelmatig een landje vergeten. Zwitserland meestal, of Luxemburg. Maar het voordeel van een team is natuurlijk dat je elkaar aanvult, wat blijkbaar goed gelukt is!

Het mislukte borstbeeld van Cristiano Ronaldo werd ruim herkend. Door iedereen zelfs, behalve door team Delefortrix, die afgaande op de tip van de luchthaven voor Kennedy gokten.

Ik vond het gehucht van Bornem niet zo simpel, maar jullie wel want 26/29 kenden “Buitenland”. Nog meer verbazing bij vraag 9 van deze ronde, een ietwat vergezochte fysicavraag die toch zeven ploegen correct konden beantwoorden.

De Oompa Loompas waren niet zo lastig, de enige afwijkende antwoorden waren: ‘soldaten’, ‘jacks’, ‘kikiwis’ (Twenty Two) en de ‘Charlottes’ (De Vosjes).

Ronde 3 – dubbel ee

  1. Tee (24)
  2. General Lee (18)
  3. Humvee (24)
  4. Melopee (15)
  5. Tennessee (25)
  6. Crocodile Dundee (25)
  7. Bree (27)
  8. Xandee (24)
  9. Ghee (18)
  10. Elysée (25)

Het kleine paaltje om je golfbal op te leggen is een “tee” en dat wisten 24 ploegen. Toch werd ook op een ‘putter’ gegokt (Delefortrix), het zit in de buurt. Er was nog de ‘Golf Pike’ van Ponykamp en ‘Paraplu’ (De Vosjes).

De auto van de Dukes of Hazzard is de “General Lee”. Soms antwoordden ploegen ‘Lee’ en ja… familienaam volstaat op een kwis, maar hier zou ik toch eerder argumenteren dat enkel het geheel de naam van de auto is, en je ‘general’ noch als een voornaam noch als een titel kan beschouwen. 

“Humvee” was niet moeilijk, maar Quiztjedatje strandde in de buurt met de schattige gok ‘Hummerbee’. ’t Gedicht van Van Ostaijen bleek moeilijker dan verwacht, maar de helft van de ploegen kende de titel. ‘Zee’ werd vaak gegokt, dat past natuurlijk inhoudelijk én in thema!

Crocodile Dundee en Bree waren weggevertjes, behalve voor Quiztjedatje die op de gemeente van Kim Clijsters ‘Peer’ gokte. Ook bij “Xandee” hadden zij een afwijkend antwoord, met name: ‘Belle Perez’. Dat is uiteraard de vloek van het niet zien van de link, alle teams die wel de chance hadden om snel de dubbel -ee te zien, hadden daarna een groot voordeel bij het gokken.

Ik vond “Ghee” niet evident, maar velen hadden het juist. We Missen Daan ging hier voor het antwoord ‘Kakee’, wat uiteraard nog een stuk smakelijker klinkt.

Het “Elysée” is genoegzaam bekend. Verdienstelijke gok van Siel En De Verbouwers: ‘Palais d’Orsee’ (het eindigt alvast op de juiste letters).

Ronde 4 – Koningen

  1. Driekoningen (27)
  2. Larry King (25)
  3. Battle Royale (18)
  4. Rex (24)
  5. Bad bad Leroy Brown (13)
  6. King’s Gambit (12)
  7. Fernando Rey (14)
  8. Regi Penxten (26)
  9. Wang (6)
  10. Der Erlkönig (12)

Heel veel feestdagen waren er niet in het begin van dit jaar. ’t Is ook geen officiële feestdag maar kom, de meeste mensen denken op 6 januari toch aan Driekoningen. Foute gok van Frans Nijs die de bestorming op tweede kerstdag plaatste. Het was natuurlijk diezelfde periode, dus het had gekund.

“Rex” was zeker niet te moeilijk, toch enkele merkwaardige verwarringen met de extreem fascistische (?!) organisatie ‘AVV VVK’ (De Roedel), alsook met de Duitse ‘Luftwaffen’ (Siel).

De tamelijk wrede maar ook wel komieke film “Battle Royale”, een aanrader als je eens iets raars wilt zien, werd door 18 ploegen herkend. Moeilijker was de tekst met trefwoorden, bij slechts 13 ploegen viel hun frank.

Het antwoord voor de schaakopening leed natuurlijk onder de populariteit van de tv-serie. De schoolmeester in mij wil het gaan uitleggen… ‘k Ga er niet tegen vechten. Het komt erop neer dat de belangrijkste pionnen, zeker in het begin van een partij, de twee middelste zijn. Want daarmee bouw je een sterke greep op het centrum van het bord op. Spelers gaan dus heel vaak een van de pionnen vlak voor de koningin of vlak voor de koning offensief twee velden naar voor zetten en zo aanspraak maken op het centrum. Als tegenzet kan de tegenstander een van net iets minder belangrijke pionnen te grabbel gooien. Wanneer de andere speler die gratis pion aanneemt, komt zijn centrumpion daarmee op een zijspoor terecht. ’t Is dus de winst van een stuk afwegen tegen een positioneel nadeel.

Lang verhaal kort, als een partij begint met de twee koningspionnen (op de E-lijn) en iemand offert zijn pion op lijn F op om die uit het centrum te lokken, dan heet dat koningsgambiet. Doe je hetzelfde met de pionnen voor de dame (lijn D, offer van de pion op lijn C), dan is het een damesgambiet.

Terug naar de quiz maar.

Heel veel volk had acteur Fernando Rey goed. ’t Is natuurlijk maar de vraag wie dat echt wist en wie tegen dan al heel goed op het spoor van het thema zat en correct gokte. Vaker dan gedacht ging dat fout met ‘Reyes’ (5 ploegen). Team Impala en Jowan Deinze schreven er voornaam “Fernando” bij, een bewijs dat ze het ook zonder link wisten.

Regi Penxten heeft de bedenkelijke eer van zulk een onesthetische mond te hebben, dat 26 ploegen van 28 quizploegen je er zonder enige twijfel aan herkennen.

De Chinese vraag 9 deed eindelijk wat ze moet doen, ttz schifting brengen. Slechts zes ploegen gokten of wisten dat “Wang” de meest voorkomende naam ter wereld was. Ter info, de tweede is een Indische en wel… ‘Devi’, een familie met 69 miljoen leden, tegenover de 76 miljoen Wangen. De gokjes ‘Li’ en ‘Lee’ waren ook zeker niet slecht, het is de tweede meest voorkomende Chinese familienaam.

Niet evident, der Erlkönig van Schubert, nochtans een schoon liedje met herkenbaar piano-rifje. Als je het een keer gehoord hebt, vergeet je het niet meer. Ik zie ‘Elfenkoning’ bij de Venetianen, ik denk dat we dat ook wel goed moeten rekenen.

Hier is-ie nog eens

https://www.youtube.com/watch?v=JS91p-vmSf0

Ronde 5 – Rotterdam

Tegen die tijd waren we nog met 27 ploegen, het eerst antwoord “Delfts blauw” is daarmee een perfecte teamprestatie. Bij “Erasmus” gingen er toch al drie ploegen uit de bocht. De Roedel gokte dat Rembrandt Van Rijn ook boeken schreef. Misschien deed-ie dat ook wel, maar niet Lof Der Zotheid.

  1. Delfts blauw (27)
  2. Erasmus (24)
  3. Cube (16)
  4. Marten Toonder (17)
  5. invoering van de Euro (26)
  6. Bokito (15)
  7. Willy Cuypers (19)
  8. Jules Deelder (17)
  9. Kapsalon (24)
  10. Rotterdam (24)

Redelijk intrigerende film denk ik, “Cube”. Sommige ploegen antwoordden ‘The Cube’, maar daar gaan we natuurlijk niet moeilijk doen. Weet u trouwens in welk jaar de Rubik’s Cube op de markt kwam?

De meeste ploegen kenden “Marten Toonder”, sommigen dede gokjes in het thema zoals ‘Feyenoord’. De Mestocillicafobisten dachten aan ‘Bollie’.

Ander & Beter maken hun naam waar en gokken voor “Cube” op  ‘gabbernation’ en voor de invoering van de “euro” op het verdrag van Maastricht. Alle andere ploegen hadden hun  euro juist.

Topantwoord van Jowan Deinze voor de ontsnapte aap ‘Peter Peyskens’. Uiteraard was het “Bokito”. Maar blijkbaar is dat te lang geleden, want nogal wat wilde gokken: Cas, Basil, Leo, Zilverrug, Ollie, Harambe en Godzilla.

Willy Cuypers is dan wel dood maar niet vergeten, 19 ploegen juist. Net iets minder voor Jules Deelder, met 17, die trouwens niet zo slecht schrijft voor een zelfverklaarde nachtburgemeester. ‘k Vind hem alvast beter dan Vitalski, dus als je ooit ergens de bundel Hardgin op de kop kan tikken: doen!

Wie kent er nu geen pitta kapsalon? Wel: Team Impala (Patatje oorlog), De Vosjes (Smos) en Twenty Two (Bakpao).

Je zou denken dat tegen dan de skyline een weggevertje was. Toch zagen nog enkele ploegen er Berlijn of Chicago in, en De Wijze Neuzekes zelfs ‘Delft’, wat dan op zich wel weer een mooi stadje is.

Ronde 6 – beesten

  1. Animal Farm (23)
  2. Pied de poule / dog tooth (23)
  3. Den Uyl (17)
  4. G.O.A.T. (22)
  5. Ignaas Devisch (20)
  6. Vossenplein (26)
  7. Catfishing (22)
  8. Only Fools and Horses (14)
  9. Jim Crow laws (16)
  10. bekeken worden door een eend (19)

“Animal Farm”, met Snowball en Napoleon. Enkele begrijpelijke gokken, Ander & Beter dacht aan de ‘Aristokatten’, maar ook de ‘Hunger Games’ was in de running en ‘Tinker Tailor Soldier Spy’. Het had gekund. Even goed werd er gescoord voor ‘Pied de poule’, met 23/27 juist.

Ik dacht dat Greatest Of All Time, GOAT, een moeilijke vraag was, maar dat viel goed mee: 22 correct.

Ignaas Devisch is blijkbaar nóg altijd niet genoeg in duidingsprogramma’s op tv gekomen, want er zijn mensen die denken dat hij Maarten Boudry is (Wijze Neuzekes). Ignaas belooft dat hij een tandje zal bijsteken en komt binnenkort in De Afspraak iets maatschappelijks relevants met een filosofische insteek vertellen over de coronapandemie.

“Vossenplein”: bijna allen juist, op het gokje ‘Vlooienmarkt’ na. Iets moeilijker waren de Britse serie “Only Fools and Horses” en de racismewetten “Jim Crow Laws”.

Tot slot, ik hoopte met die kwade eend in de powerpoint genoeg hints gegeven te hebben. Maar ’t blijft natuurlijk iets superspecifieks, de “Angst om bekeken te worden door een eend”. De jury noch ik wilden moeilijk doen, dus elk antwoord met ‘eend’ erin was goed.

Wie lijdt daar trouwens aan? Veel realistischer was het antwoord van Goed Volk, met name: ‘schrik voor de uitwerpselen van vogels’. Dat is nu eens iets dat ik me kan voorstellen, en daarom draag ik straks ook een aluminium hoedje wanneer ik zo dadelijk mijn Johnson en Johnson vaccin ga halen!

Bon, het was voor mij alvast plezant, ik hoop het voor jullie ook en ik kan niet anders dan zeggen dat de goesting om dit quizje een keer in het echt te doen met tafels en stoelen en pintjes en een nabespreking aan de toog steeds groter wordt! Hopelijk zijn jullie er dan ook bij. Zelfs de mensen uit het buitenland (en dan bedoel ik niet bij Bornem, maar onze twee gasten uit Frankrijk die vrijdag aan de quiz meededen).