Het is inmiddels een hele goede gewoonte geworden dat we jullie na iedere Herberg Macharius Online Quiz een analyse sturen van de quiz.
Opnieuw is quizmaster Peter op zijn eigen ongeëvenaarde manier in zijn pen, of beter op zijn keyboard, gekropen.
Veel leesplezier en geniet van de zomer!

Analyse Herberg Macharius Online Quiz #5 – 7 mei 2021

We gaan er voor het gemak van uit dat dit minstens voor een tijdje de laatste online-activiteit van de Herberg was. Het terras is terug open en het was afgelopen zondag alvast heel gezellig.

Daarom was het extra leuk om met een geslaagde kwis af te sluiten. De opkomst was alweer talrijk en ik heb de indruk dat iedereen intussen vlot binnen de Toucan zijn of haar weg vindt. Ook de antwoordformulieren kwamen mooi op tijd binnen, links werden gevonden en kleine foutjes bij de correctie werden snel en vakkundig door de jury opgelost. En vooral interessant, er waren geen ploegen die te lang met een maximum van de punten bleven staan. Altijd 10 halen op elke ronde is toch ook maar saai, we hadden voor deze kwis op wat meer afscheiding gehoopt en dat is gelukt.

SCHIFTINGSVRAAG

“A History of Narrative Film” telt 1087 bladzijden. George A. Romero, Edward G. Robinson en David O. Selznick staan daar zeker in. Het was misschien een beetje flauw van mij dat ik de voorpagina van het boek niet wilde tonen, maar intussen heb ik toch van een paar mensen gehoord dat ze hem thuis hadden staan, dus dan konden ze gewoon gaan kijken en dan was het geen schiftingsvraag meer natuurlijk.

Het gemiddelde van alle gokken was 827 pagina’s, de mediaan 785. Maar C&E waren met 983 het dichtste bij het juiste aantal bladzijden.

RONDE 1

ANTWOORDEN
1. Ria
2. Groep Diane
3. EVA
4. Mia’s
5. Petra
6. Iris
7. Ariane
8. Di Maria
9. April
10. VROUWENVOORNAMEN

Voor Ria werd een paar keer ‘Western Union’ genoemd, vermoedelijk door ploegen die pas laat de link zagen van de vrouwenvoornamen. Ploegen die de link wel doorhadden maar niet het juiste antwoord wisten, deden begrijpelijke gokken als: Anna, Lucia, Angie, An, Amy, Zara, Alexa, Martha en het vernuftige ‘Penny’. Al bij al een moeilijke vraag, maar ik garandeer u dat ge het vanaf nu overal in Gent gaat zien. 10 van de 21 ploegen wisten het zo al.

Slechts drie missers bij Groep Diane: Rapid Force, Athena en Astrid.

De veganisten van EVA zijn bekend genoeg, slechts twee keer was er een mislukte poging om een juist antwoord te construeren met iets als ‘Try Vegan’ of ‘Vega Gent’. Niemand schreef ‘Volxus’ en dat is maar goed zo.

De Mia’s waren niet moeilijk: 20/21 correct. En dan volgde zelfs een rondje pas voor Iris en Petra: iedereen wist dat. Ook de raket Ariane was algemeen bekend, alleen Les Femmes Fénoménales hadden hier ‘Mira’.

C&E is goed in schiftingsvragen maar maakte in de gewone reeks toch een paar uitschuivers, met ‘Martinez’ voor de voetballer (20/21) en een gok op ‘januari’ als wreedste maand. Die laatste vraag was niet zo evident, vooral ‘June’ werd veel gegokt, uiteraard omdat het goed in de link past. Maar kijk, zo gaat het volledige citaat:

“April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.”

– T.S. Eliot, openingsverzen van ‘The Waste Land’

RONDE 2

ANTWOORDEN
1. Kubla Khan
2. Quark
3. Tsjechov
4. Kirk Douglas
5. Picardië
6. Dr. Benjamin Spock
7. Bjorn Borg
8. USS Enterprise
9. Klingon
10. STAR TREK

Als de bespreking van ronde 1 eindigde met een gedicht, kunnen we die van ronde 2 met eentje beginnen.

“In Xanadu did Kubla Khan
a stately pleasure-dome decree
where Alph the sacred river ran
through caverns measureless to man
down to a sunless sea”

– Samuel Taylor Coleridge, openingsverzen van ‘Kubla Khan’

Enkele ploegen maakten het zichzelf moeilijk door Ghegis of Djengis erbij te schrijven. Nochtans zouden we gewoon ‘Khan’ ook al hebben goedgerekend. Maar als je het dan toch schreef, moest het Kubla of Kublai zijn. 15/21 correct.

Een moeilijke omschrijving bij vraag 2, toch vonden elf ploegen de ‘Quark’. ‘Ion’ was een populair fout antwoord. De Bixons hebben zelfs een nieuw deeltje uitgevonden, met name “neurino’s”. Daarmee steken ze het Fermilab in de VS de loef af, want die zijn sinds die wrede maand april op het spoor van een nieuw deeltje dat het standaardmodel zou kunnen vervolledigen, maar hun resultaten zijn vooralsnog niet sluitend.

16 van 21 ploegen kenden de auteur Tsjechov, de leukste foute gok was de clown ‘Popov’, ook door de Bixons. De Vosjes hadden hier ‘Tolstoi’, wat er mede voor zorgt dat zij te laat de Star Trek link zullen zien.

Zowat iedereen kende Kirk Douglas. Een keertje wordt George Keaton geschreven, geen idee wie dat is. ‘Andy Whitfield’ is dan weer een begrijpelijke gok. Hij speelde immers ook Spartacus, maar in een recente tv-serie, en haalde nooit het tweede seizoen omdat hij jong te sterven kwam. De Wijze Neuzekes zijn de link op het spoor maar niet Kirk Douglas, want zij gokken ‘Captain Kirk’ voor de acteur.

16 goede antwoorden voor Picardië, missers waren: Frans Vlaanderen, Bretagne, Calvados, Calais en De Somme.

Het kinderboek van Dr. Spock is nog steeds zeer bekend, 18/21. Leukste fout antwoord hier is ‘Jonny Polonsky’, duidelijk iemand die ook de docu met Otto-Jan Ham gezien heeft (Siel en de Verbouwers). Zij gaan voort op hun elan door ‘Boaty McBoatface’ te schrijven voor het Amerikaans vliegdekschip.

Rondje pas voor Bjorn Borg en 17/21 voor het nucleaire vliegdekschip.

Ik zou vermoeden dat Klingon relatief gemakkelijk was zodra je een beetje op het spoor van de link zat. Bij nerds (en daarvan moeten er in dit collectief aan kwisploegen toch een paar tussen zitten) is het genoegzaam bekend dat Klingon een van de fictieve talen is die een werkelijke grammatica heeft en die je zelfs kan studeren, met woordenboeken en alles.

In elk geval zijn het de ploegen die de Star Trek link nog niet zien die hier fout gokken: Russisch, Kazachstan, Turks, Polen. Vreemdste daar vond ik ‘Duits’, waarvan toch heel weinig te bespeuren was in dat Klingonfragment.

15 van de 21 ploegen hadden de Star Trek link wel, anderen waren op het spoor met ‘sterren’, ‘kosmos’ en ‘Star Wars’.

RONDE 3

ANTWOORDEN
1. Santa Monica
2. Bob Ross
3. Uri Geller
4. Rachel
5. Tom Green
6. Phoebe
7. Buffy the Vampire Slayer
8. Raymond Chandler
9. Bing
10. Killing Zoë
11. Tribbles
12. Gunther Levi
13. Central Park
14. Smelly Cat
15. Friends

Een ronde over ‘Friends’! De meeste ploegen hadden dit tamelijk vroeg door, al gingen sommigen op zoek naar de namen van de acteurs, wat niet zelden tot een totaal fout antwoordt leidde. Maar het ging dus uitsluitend om de voor- en familienamen van de fictieve personages, en randfiguren

17 van de 2 hadden Santa Monica, ‘Venice’, ‘Monica’ en ‘Los Angeles’ waren in de buurt, ‘Manhattan’ was uit de buurt.

Die schildersleraar, het is toch een zot cultfenomeen. Ik vind hem eigenlijk echt goed, hoe hij in een kort filmpje demonstreert dat je met een paar extra touches een knullige kindertekening kan omtoveren tot een haast fotorealistisch schilderij. Alleen, als je graag iets anders zou schilderen dan wateroppervlakken en dennenbomen heb je er niks aan, want dat lijkt toch zijn core business.
https://www.youtube.com/watch?v=1l_TsfCIb_I&ab_channel=BobRoss

Uri Geller is een gekke charlatan uiteraard, waarvan je nog nauwelijks kan geloven dat hij ook zelf denkt dat hij bijzondere gaven heeft. Voor een illustratie daarvan kan u kijken naar deze pijnlijk lange video
https://www.youtube.com/watch?v=zD7OgAdCObs&ab_channel=JohnnyCarson die toch vooral interessant is om te zien hoe presentator Carson in die prille jaren van de televisie de ene sigaret na de andere kon uitduwen in zijn gigantische assenbak zonder dat daar een haan om kraait.

Het stichtend bijbels voorbeeld draaide om Rachel, drie ploegen gokten ‘Sarah’ maar dat was de vrouw van vader Abraham. Vergelijkbaar verhaal trouwens, die was ook onvruchtbaar en Abraham bezwangerde daarom haar Egyptische slavin genaamd Hagar. Het was een trend in die tijd.

Tom Green was de (middelmatige) komiek, ploegen die intussen de acteurs zochten, probeerden met ‘Perry’ en ‘Arquette’.

Phoebe, ik denk een moeilijke vraag naar dat personage uit “Catcher in the Rye”. Maar de link helpt wel natuurlijk, dus 16/21 juist. En wie dat had, vond uiteraard ook Buffy The Vampire Slayer. Al zagen sommige ploegen daar eveneens ‘Emma’, ‘Prinses Grace’ en ‘eva’.

Raymond Chandler was niet te moeilijk, ploeg Twenty Two kwam nu plots met ‘Green’ aanzetten.

Iedereen had Bing voor de zoekmachine, met als enige uit de band springend antwoord ‘Yahoo’. Consternatie daarna echter, bij twee wat-ik-dacht gemakkelijke vragen. Het is al efkes geleden, maar die film Killing Zoë was toch heel lang eentje die je maar bleef tegenkomen in elke videotheek (toen die nog bestonden). Maar er was slechts één ploeg hem nog herkende en dat waren de Arthritic Donkeys. Zij waren daarna ook de enigen die Tribbles wisten als de beestjes bij Star Trek. ’t Was natuurlijk de verst gezochte link, Joey dat lukt nog à la limite, maar voor Tribbiani is nauwelijks een haalbare vraag te verzinnen.

Voor wat retro-tv, de hele aflevering over The Trouble with Tribbles staat hier:
https://www.dailymotion.com/video/x6n5g8i

Het verwerpelijk figuur van de Romeo’s heette Gunther Levi, al was ‘van tongelen’ natuurlijk zeer dicht in de buurt. Central Park werd meestal gevonden, op een verwarring met Gruell na. Er zat ook een spoor van de wet van Muphry in dat laatste antwoord.

De songtekst was uiteraard Smelly Cat, 17/21 juist. En tegen dan hadden de meeste ploegen de link met tv-serie Friends zeker gevonden, ook hier 17/21.

RONDE 4

ANTWOORDEN
1. Homer J. Simpson
2. Schoonheidswedstrijd
3. Mount St-Helens
4. Parijs
5. Hector Berlioz
6. Achillespees
7. Ajax
8. Paard en toren
9. Heinrich Schliemann
10. TROJE

De Trojaanse Oorlog… eigenlijk wilde ik als link enkel ‘Troje’, maar ik was vergeten zeggen dat het één woord moest zijn. Dus rekenden we maar alles goed wat die richting uitging, van ‘Ilias’ tot ‘Legende van het paard van Troje’.

De meeste ploegen wisten dat Dan Castellaneta de stem doet van Homer Simpson, enkel de Venetianen dachten dat dit ‘Bart’ was, C&E gokte ‘Mickey Mouse’.

Ja, zowel in de Belgische als de Nederlandse monopoly zat een Algemeen Fonds kaartje dat vertelde dat je de tweede prijs had gewonnen in een schoonheidswedstrijd. Ik weet niet meer hoeveel dat in België opleverde, maar in Nederland was dat dus tien gulden. Door dat te vermelden gingen sommige ploegen focussen op een typisch Nederlandse wedstrijd en kregen we ‘Elfstedentocht’ en de ‘Amstel Gold Race’ als missers.

De in 1980 uitgebarsten vulkaan was de Mount Saint Helens. Soms vergaten ploegen een keertje het woord ‘Mount’, soms verwarden ze met ‘Mc Kinley’. Maar over het algemeen werd dit goed geraden, 17/21.

Rondje pas voor Parijs, en ik die dacht dat Lutetia moeilijk ging zijn! De componist was andere koek, maar toch herkenden 16 ploegen Hector Berlioz. Ook achillespees was niet te moeilijk, alleen de Stylistics slaagden erin van deze net te laten liggen met enkel ‘Achilles’ als antwoord.

Veel sport zit er niet in deze kwis en waar het dan toch opduikt, is het voetbal. De gloriejaren van AFC Ajax in de jaren ’90 zijn nog niet vergeten, dat was inderdaad de ploeg. Slechts één keer verkeerd geraden, met ‘Barcelona’. En daar heeft Van Gaal ook gezeten zeker, zij het minder succesvol.

Mijn uitleg over de “Absurde Partij” klopte niet volledig, ik heb ‘m wat vereenvoudigd om er een vraag over te kunnen stellen. In de fictieve partij beschreven door Samuel Beckett verzet de zwarte speler ook twee pionnen, welke natuurlijk niet meer terug kunnen naar hun startpositie. En op die manier kan hij zowat al zijn stukken een keertje bewegen. Maar goed, in de vraag was het dus: welke twee stukken/soorten kan je als enige verplaatsen en daarna toch opnieuwe de volledig ongewijzigde startpositie herstellen?

Dat zijn uiteraard de paarden, want die kunnen over de pionnen springen welke je verder ongeroerd kan laten. Maar eens het paard weg is, kan de toren een zetje opzij en terug doen. Het juiste antwoord is dus: paarden én torens.

Voor de volledige “Absurde Partij”, je kan ze hier helemaal reviewen, door met de muis of pijltoetsen doorheen de zetten te gaan:
https://www.chess.com/blog/thompunton/chess-in-literature-murphy-vs-mr-endon-in-murphy-by-samuel-beckett

Het moge duidelijk zijn dat Beckett het meeste plezier had om de stijl van zulke schaakannotaties te parodiëren. In elk geval, een moeilijke vraag dus, want slechts 8 van 21 correct.

Ook de archeoloog was wat lastiger, 9/21 wisten Schliemann. Het verband met Troje werd door 17 van de 21 teams gevonden.

RONDE 5

ANTWOORDEN
1. Italo Calvino
2. Wijnaldum
3. Blauwe vinvis
4. Kapitein Winokio
5. Wijnegem Shopping Center
6. Adèle Blanc-Sec
7. Vindaloo
8. Borremans
9. Een beer
10. JA

Veel verwijzingen naar wijn, maar aan de slot toch een biertje. We hebben dus morgen een kater. En inderdaad, ik heb het mogen weten.

Calvino was direct een lastige, slechts 8 ploegen hadden hem juist. Veel gemakkelijker was de voetballer, 14 ploegen wisten Wijnaldum. De vis was al helemaal niet zo moeilijk, iedereen vond Blauwe vinvis behalve De Vosjes die een keer voor de Potvis gingen.

Kapitein Winokio is helaas zeer bekend, hier waren maar twee fouten met ‘Kapitein Koko’ en ‘Noah’. Daarna volgde het Wijnegem Shopping Center, 19/21 correct.

Zeer leuke maar moeilijke vraag die dus wel wat schifting bracht, was de Franse naam voor Isabelle Avondrood, Adèle Blanc-Sec. Hier kenden slechts 5 ploegen dat antwoord.

(Chicken) Vindaloo: 9/21, maar de schilder was dan weer iets haalbaarder, 16 ploegen herkenden het werk van Michaël Borremans. Iedereen kende de Berlijnse beer en daarmee ook het antwoord over de kater morgen: “Ja”.

RONDE 6

ANTWOORDEN
1. George A. Romero
2. John F. Kennedy
3. Hunter S. Thompson
4. Arthur C. Clarke
5. William H. Macy
6. Robert E. Lee
7. Will.i.am
8. John D. Rockefeller
9. Ulysses S. Grant
10. Edward G. Robinson
11. Peter R. De Vries
12. David O. Selznick
13. Wile E. Coyote
14. James T. Kirk
15. AFSCHEIDSGROET

Een aantal ploegen vond deze ronde toch wat te moeilijk. Ze hebben gelijk, er zat vergezochte nichekennis tussen. Maar ja, we hadden al een paar kwissen op rij gehad waarin de topploegen nauwelijks fouten maakten en het telkens op de schiftingsvraag aankwam om te weten wie eerste, tweede en derde werd. Dat is ook niet zo plezant, dan kan je net zo goed alleen een schiftingsvraag stellen, de winnaar uitroepen en naar huis gaan (bij wijze van spreken).

Dus vooruit, deze ronde toch de grote kanonnen bovengehaald en wat lekker onmogelijke vragen erin! Mocht het een troost zijn, het verzamelen van deze vragen was minstens een even moeizaam en vaak frustrerend werkje als het zoeken van de antwoorden! Ik wilde alleen zuivere middenletters, en dan liefst van mensen die bijna altijd op die manier genoemd worden. Niemand zegt ‘Arthur Clarke’ of ‘John Kennedy’, het is altijd met die pretentieuze middelste initiaal erbij. Bovendien wordt de middelste naam haast nooit voluit geschreven, zodat eigenlijk niemand weet waar die voor staat. (‘Fitzgerald’ Kennedy en ‘Tiberius’ Kirk zijn hier enige uitzonderingen.)

En dan moet je er nog een woord mee kunnen maken. Probeer het gerust uit, je gaat snel een overvloed aan B’s, C’s en J’s hebben. Zeer populaire middelste letters! De verleiding is groot om een zeldzame ‘T’ of wat klinkers te gaan sprokkelen bij namen als “Mister T”, “Anna O”, “Sandra O” of “Isabelle A”. Maar ja, dat zijn geen zuivere middenletters, dat zijn afgekorte familienamen. Een vergelijkbaar probleem met “E.E. Cummings”, “T.S. Eliot”, “K.D. Lang” etcetera, omdat daar altijd de beide voornamen worden afgekort. Ik was dus zeer blij met Wile E. Coyote en Will.i.am, die wat broodnodige klinkers opleverden en ook wat variatie tussen al die Amerikaanse generaals, presidenten en filmproducers, want dat is het zootje mensen die het liefst van al met zo een middeninitiaal uitpakken.

Nog een kwisvraagje tussendoor, een naam die het niet gehaald heeft omdat ik ‘m te moeilijk vond, had wel de interessante klinker ‘A’ die handig kon zijn om woorden mee te maken. Maar ik dacht, niemand gaat dat nog weten. Of wel? Hoe heet de scenarist en producer van deze bekende tv-series uit de jaren ’70 en vroege jaren ’80: “The Six Million Dollar Man”, “Battlestar Galactica”, “Magnum P.I.” (met Tom Selleck) & “Knight Rider”?

Als je die kent zonder het op te zoeken, laat het mij weten!
—————-

Bon, snel de analyse van de antwoorden.
—————-

Vraag 1, Romero, was direct heel erg niche. Toch kenden 7 ploegen de peetvader van de zombiefilm.

Kennedy werd door zowat het hele deelnemersveld gevonden, maar toch dook er één keer ‘Carter’ op. Nog moeilijker dan ‘Romero’ was dan weer de gonzo-journalist Hunter S. Thompson. Toegegeven, dat is een kwisploegen-kwisvraag. Niemand heeft ooit iets van die mens gelezen, maar toch kennen we domweg zijn naam. Letterlijk zeer triviale kennis dus. De 5 ploegen die dit goed hadden, mogen zich kwismaniakken noemen. (Helihaven Nee!, Fourcan, Vannacht blijft het droog, Arthritic Donkeys & Quizpelstaart)

De sci-fi auteur was Arthur C. Clarke, zijn novelle The Sentinel vormde de basis voor 2001: A Space Odyssey. Clarke schreef trouwens een kort gedichtje over zijn samenwerking met Kubrick aan die film.

“For MGM did Kubrick Stan
A stately astrodome decree
While Art the science writer ran
Through plots incredible to man
In search of solvency.”

… en het is zowaar een parodie op Coleridges gedicht Kubla Khan (Ronde 2). Je ziet, alles hangt samen. Voor de rest weer geen simpele vraag, 5/21 correct.

De acteur Macy / Macey werd iets beter herkend, met name 8 keer. De generaal uit de burgeroorlog, die in een vorige kwis nog de auto was van de Dukes of Hazard, zorgde voor een goede score: 17 correct. Toch waren er twee ploegen die winnaar en verliezer met elkaar omwisselden, want zij schreven hier ‘Grant’ en waar het Grant moest zijn, plaatsten ze ‘Lee’.

In ieder geval: General Lee, 17 ploegen correct. General Grant, 13 juist.

Will.i.am is in zijn opzet geslaagd: hij ziet er hip en opvallend genoeg uit om door veel mensen herkend te worden, ook hier 17 juist. Enkele afwijkende gokjes waren ‘Childish Gambino’ en ‘Wyclaf Jean’ (van beiden nooit gehoord).

Ik dacht dat de toren in New York gemakkelijk was, maar natuurlijk waren er de begrijpelijke verwarringen met de ‘Trump Tower’. Enig juiste antwoord echter: John D. Rockefeller, wat een ‘D’ oplevert voor onze link.

Goeie acteur maar het is inderdaad lang geleden: Edward G. Robinson, slechts 6 ploegen kennen hem. Als je wat into film noir bent, kom je hem constant tegen. Maar ik geef toe dat het een vraag uit de jaren stillekes was.

De Hollandse journalist was bekender, Peter R. De Vries (13 juist). Daarna weer een hele niche filmvraag, de producer van Gone With The Wind is David O. Selznick (4 slechts).

Niet te moeilijk was de vijand van Road Runner, Wile E. Coyote: 15/21. En nog simpeler en alomtegenwoordig in deze kwis, James T. Kirk met 18 ploegen.

Ik heb na deze ronde opzettelijk niet teveel bedenktijd gegeven, want anders zouden nog meer ploegen de link vinden, wat leuk is maar op die manier krijgen we minder afscheiding. Dus, snel opgehaald dan maar en tegen dat moment hadden drie ploegen het woord dat je van boven naar beneden kon lezen: Afscheidsgroet. En dat waren:

– Fourcan
– Vannacht blijft het droog
– … maar vooral een dikke proficiat voor De Mestosillicafobisten, die maar vijf van de veertien antwoorden wisten en alsnog de link konden lezen!

En ik vermoed dat nog een aantal ploegen dichtbij de link waren, als ze er nog een minuutje of twee langer naar hadden kunnen kijken. Twee ploegen haalden het maximum op deze ronde, voor de rest waren er toch enkele zeer lage scores bij; ‘k Zou daar echter niet mee inzitten, want zoals gezegd: hier zaten best wat vergezochte en zeer lastige vragen tussen.

Voilà, dat zal de voorlopig laatste online quiz geweest zijn. Misschien een volgende keer in open lucht, of met kleine bezetting binnen in de Herberg vanaf juni/juli misschien.

Tot ziens!