Hola Quizzers!
Daar is hij dan… de analyse van de afgelopen Herberg Macharius Online Quiz!
Opnieuw heeft quizmaster Peter alles eens onder de loep genomen.
Het was weer zeer tof! Bedankt voor het meespelen en tot… vrijdag 26 maart!
Warme groet,
Henk, Peter & Jan

DE ANALYSE

Te zien aan de hoge scores waren de vragen deze keer gemakkelijk – dat mag al eens! Dat betekent wel dat er weinig kans is om een solo te scoren en uit te blinken met uw unieke en originele kennis wanneer je als enige ploeg een antwoord juist hebt. Solo’s waren er dus niet in deze kwis, zelfs de moeilijkste vraag (Bellini) hadden nog acht ploegen correct. Hoe weten mensen zulke dingen!

Wel was er hier en daar een ploeg die met een alternatieve waarheid op de proppen kwam, het is te zeggen: een totaal afwijkend antwoord terwijl de rest van de teams een andere mening was toegedaan. Voorlopers! Avant-garde! Fake news eindelijk doorprikt! zou je denken. Toch hebben we als jury eerder de meerderheid gevolgd, omdat dat ook het antwoord was dat we zelf in gedachten hadden. Laat ons eens overlopen.

Ronde 1 – Bart De Pauw

1. Bart Tommelein
2. Tom De Meester
3. The Zone
4. Geslacht
5. Willy’s
6. Dr Herman Lecompte
7. Maaike
8. Lize Feryn
9. Ella-June Henrard
10. BART DE PAUW

Iedereen had zich Bart Tommelein herinnerd, behalve Mister Q en de Foxhounds (ik kort het even af), die gingen voor Ruth Beekman en Bart Kaëll. Tom De Meester is ook bekend genoeg, al gokten enkele ploegen die het thema doorhadden in retrospectie op ‘Lenaerts’. Lasergame The Zone is blijkbaar populair, slechts vier ploegen kenden het niet.

Iedereen correct met ‘geslacht’, dat inderdaad genus is. Ik dacht dat de Willy-vraag gemakkelijk was, maar toch gingen enkele ploegen uit de bocht. Leukste antwoord van Les Femmes Fénomenales, die op het spoor waren en schreven: “hun voornaam Jacques”. (Jacques Alberti, Jacques Wonka en Jacques Voet)

Rondje pas voor Herman Lecompte, iedereen correct en hetzelfde voor Mieke Maaike’s Obscene Jeugd. Zelf had ik nog nooit van Lize Feryn gehoord, maar ze is genoegzaam bekend: 23/24 juist, alleen Fox & The Hounds dacht dat Bart De Pauw ook met zijn pollen aan een zekere Lien had gezeten.

Zou kunnen natuurlijk.

Ella-June Henrard wisten 20 ploegen, op gokjes als ‘Marlèneke’ en ‘Eva’ na. Iedereen had de link gezien, Bart De Pauw. Die trouwens meespeelde bij de Arthritic Monkeys, doch dat terzijde. Naar verluidt kon hij erom lachen.

Ronde 2 – Cocktails

1. Bellini
2. Manhattan
3. B-52’s
4. Vertigo
5. Mimosa
6. Gibson
7. Cosmopolitan
8. Penicillin
9. Robert Burns
10. COCKTAILS

Bij de vele ploegen die Bellini niet hadden, was ‘negroni’ de populairste foute gok. Manhattan bijna iedereen juist, op Coney en Long Island na. Bij de B-52 gokten Siel en de Verbouwers op ‘Led Zeppelin’, Team Impala dacht aan de ‘U2’, wat niet zo gek is want dat was wel een Amerikaans type van spionagevliegtuig. Maar geen cocktail.

Hitchcocks Vertigo werd goed herkend, Fox & Hounds hielden het op ‘Dark and Stormy’, nog mooi als filmtitel. Les Femmes hadden hier ‘Tequila Sunrise’. Nog beter, want inderdaad een film én een cocktail! Maar niet hier.

Van Mimosa had ik nog nooit gehoord, maar de meesten onder jullie wel. Kelly Verbier heeft geen idee en gokt ‘Mary’, ongetwijfeld geïnspireerd door Bloody Mary.

Een nieuwe negatieve solo wordt gescoord door Mister Q. Zij schreven als enigen geen Gibson voor de gitaar, maar ‘Amanti’. Het tijdschrift was doenbaar, de vier foute gokken waren verdeeld over ‘Vogue’ en ‘Vanity Fair’, wat best begrijpelijk is.

Bijna iedereen wist Penicilline, al werd het op vijfentachtig verschillende manieren geschreven. De ploeg die het niet herkende, was Kelly Verbier. Zij gokten nog eens ‘Mary’.

Robert Burns was een moeilijke, slechts elf goede antwoorden. Kelly Verbier heeft geen idee, zet zijn joker in en schrijft ‘Mary’. Helaas nog geen enkele keer met succes.

Drie ploegen hebben de cocktail-link niet gezien. Zij dachten aan een verband met muziekgroepen. De Mestosillicafobisten zagen er de aanslagen van 9/11 in.

Ronde 3 – De koudegolf

1. Windei
2. Cloud
3. Singing in the Rain
4. Phileas Fogg
5. Mr Freeze
6. Born slippy
7. IJsselmeer
8. President Snow
9. Koud
10. De Golf

Het kalkloze ei was niet zo moeilijk, toch dachten sommigen aan ‘Zonne-ei’, ‘snow egg’, ‘sneeuwbal’ en ‘naakt ei’. En ik had heel graag het antwoord van Foxhounds goed gerekend, ‘een mislukte scheet’, maar kon dat helaas niet doen.

Iedereen kent de Cloud. Maar Singing in the Rain levert één negatieve solo op voor… De Goede Zonen, die zich toch iets heel anders voorstellen bij de film ‘Frozen’.

Phileas Fogg werd door zeventien ploegen gevonden, de foute gokken omspannen zowat alle mogelijke weerfenomenen. Idem bij de zeven ploegen die Mr. Freeze niet kenden.

Een uniek antwoord wordt gegeven door Mister Q voor Underworlds Born Slippy. Zij gaan voor ‘Snow Patrol’.

Vermoedelijk was ’t IJsselmeer te gemakkelijk, iedereen correct. Maar op de volgende vraag, naar President Snow, distantiëren de Arthritic Monkeys zich duidelijk van dat stukje populaire cultuur en geven met hun antwoord ‘Storm’ aan dat ze nog nooit één Hunger Games film gezien hebben.

Hoe dien je wraak op? Sommigen zeggen ‘ijskoud’ (Foxhound en Mestocsillicafobisten), dus die zijn nog haatdragender dan de rest van ons. Maar op die manier komt het toch in geen enkele bekende uitdrukking voor. (“Revenge is a dish best served cold” of “La vendetta è un piatto che si serve freddo.”)

Zeventien ploegen kenden The Wave / De Golf / Die Welle. Sommigen zagen er een hagelstorm in, witte sneeuw of een ijskomeet. Pech voor Ons Quizteam heeft een Drankprobleem, close met ‘The third wave’ maar geen sigaar.

Ronde 4 – Romeinse rekensom

1. Dom van Keulen
2. Marilyn Manson
3. Dadaïsme
4. Louis XIV
5. Christophe Vekeman
6. Lucinda Brand
7. Idéfix
8. X-Files
9. Isobaren
10. 2012

Zeven ploegen schreven gewoon Dom, maar uiteraard is Keulen toch een noodzakelijke specificering voor dat uniek bouwwerk, je hebt er bijvoorbeeld ook in Aken, Utrecht en Milaan. Siel en de Verbouwers zagen “de Maria Kathedraal”.

Iedereen een bank vooruit met Marilyn Manson, en ook met Louis/Lodewijk XIV en The X-Files! Alles juist.

Met Dadaïsme werd vlot gescoord, Siel en Mestosilica hadden ‘cobra’. Christophe Vekeman laat voldoende zijn kop zien in de Herberg Macharius om door twintig stamgasten herkend te worden. Mister Q schreef hier wel ‘Idefix’, maar dat was ongetwijfeld een vergissing met vraag 7. Of visionair.

Lucinda Brandt, ik ken ze niet, maar 19 van de 25 onder jullie wel. Isobaren was gemakkelijk genoeg, alleen Team Impala schoot het even niet te binnen.

Heeft Henk bij het thema van de ronde erbij verteld dat het resultaat van de Romeinse aftrekking een belangrijk jaar was in de geschiedenis van de Herberg Macharius? Indien wel, dan is ‘1612’ een rare gok. Wel tof, want dan bestaat ze al 409 jaar, nog van voor het slachthuis!

Ronde 5 – De MONOTOON-ronde

1. Os
2. Toronto
3. Loch Lomond
4. Provo
5. Totoro
6. Moloko
7. Cocoon
8. Zorro
9. Oblomov
10. Gonzo

De meeste ploegen hadden het thema van de klinker ‘o’ door, de Bixons zagen mooie klankthema’s en alliteraties met antwoorden als ‘Loch Loagg, Dallas, Kuku, Poehoe, Ranardas, Leegaardzweet en Mupput’. Helaas was de werkelijkheid eenvoudiger.

De CN Tower staat uiteraard in Canada en wel in de stad Toronto, 21/25 wisten dat. ‘Oslo’ is een begrijpelijke gok in het thema (De Antilopen van de Trefpuntboom), andere waren Dallas, Chicago of Ontario. Loch Lomond, niet te moeilijk, 22 ploegen hebben dat. Team Impala gokt ‘Langharig werkschuw tuig’ voor de Provo’s, Siel en de Verbouwers hebben het ooit ergens gehoord want zij schrijven ‘Blovo’s’.

Moeilijker was My Neighbour Totoro, de naam van dat personage dus. Er waren zes foute gokken, redelijk wat Yoko’s.

Kennen jullie allemaal Russisch of was het de foto van Róisín Murphy die de doorslag gaf? In ieder geval 22/25 correct. Cocoon daarentegen kende maar iets meer dan de helft van de teams. Op de vertaling van vos, Zorro, werd beter gescoord. ‘Foxtrot’ (Mister Q) is wel een grappig antwoord.

De helft der teams kende Oblomov. Ik kan de gok van Foxhounds wel appreciëren, ‘Onslow’. Men kan absoluut argumenteren dat die trekken heeft van oblomovisme en bovendien, past het in thema.

Drie ploegen kenden Gonzo de muppet niet.

Ronde 6 – Bernie Sanders zit op dingen

1. Lady Gaga
2. Selder
3. Polly
4. Queen Elizabeth II
5. Data
6. -273° C
7. Asexual
8. Christopher Plummer
9. Proud Mary
10. Komen Eten

Net begonnen en hopla, Mister Q verkondigt als enige de alternatieve waarheid dat Beyoncé misschien gezongen heeft op de inauguratie van Biden.

Selder moet er nog in waldorfsla. Vele ploegen schreven ‘sla’, maar ik betwijfel of dat erin hoort. Maar als het zo is, post het gerust hier als antwoord. Ik ben wel zeker dat het geen ‘knolselder’ is, een antwoord dat nochtans opvallend vaak getypt werd.

Zeventien ploegen kennen Polly van Fawlty Towers. De boot werd tamelijk goed geraden, maar nogal wat teams gingen voor ‘Queen Elizabeth’ zonder nummer II. Dat is een te groot verschil om goed te rekenen, de ene leeft nog, de andere was koningin ten tijde van Shakespeare.

Nerd als ik ben, dacht ik dat iedereen mister Data kende uit Star Trek, maar dat was maar net de helft. Ook verrassend wat fouten bij Kelvin, wat dus -273° Celcius is. Mister Q vermoedde hier een strikvraag van mij en dacht, wij laten ons niet vangen, dat is gewoon hetzelfde, en ze schreven ‘0 graden celcius’. Quod non.

LBGTQIA+, zowat iedereen had het bij het rechte eind met Asexual. Zacht voor de Tijd van het Jaar verheft zich zelfs tot specialist in de materie door uit te leggen dat de A zowel voor ‘asexual’ als ‘allies’ kan staan. Wat dat dan ook weer moge zijn.

Goede scores met Christopher Plummer en Proud Mary, met een jammere ‘CCR’ van Kelly Verbier die niet gehoord hadden dat ze alleen de titel moesten geven en niet de uitvoerder. Uitvoerder was trouwens Bernie Sanders.

Karen Damen bracht nog de verhoopte schifting, slechts een ruime helft vermoedde correct dat ze nooit in Komen Eten zat. Bij deze vraag dacht Fourcan dat ik een strikvraag had gespannen, want zij durfden de gewaagde gok ‘Karen en De Coster’ aan. En ik geef het toe, als vragensteller had ik graag gehad dat er een programma bestond met haar naam in de titel zonder dat ze er verder mee te maken had. Maar helaas is de werkelijkheid minder kleurrijk. Het was effectief een actua-discussieprogramma met de echte Karen Damen en Gilles De Coster.

Voilà en dat was ‘m dan. We kunnen misschien juist nog een nevenprijs uitreiken.

Podium meest alternatieve waarheden

Mister Q (3)
Kelly Verbier (2)
Fox & The Hounds (1)
De Goede Zonen (1)
Arthritic Monkeys (1)
Team Impala (1)

Schiftingsvraag

Veel kwam aan op de schiftingsvraag, hoeveel platen heeft Henk in zijn kast? Dat waren er 954.

De Antilopen van de Trefpuntboom zetten in op 5437 (dat zou Henk graag willen). Fourcan was met 808 het meest dichtbij. Eervolle vermelding voor The Sparks, die er ook niet veraf zaten. Henk zal nagaan welke plaat hij het minste oplegt en die komen bezorgen bij Fourcan, zodat hij er hierna nog 953 heeft.