Op paasdag 12 april 2009 was er traditiegetrouw de eierenraap. Het was echt lenteweer, en kinderen en ouders kwamen in (gelukkig niet al té) grote getale proeven van chocola, koffie en gezelligheid. Op zondag 26 april 2009 trapten we ons nieuwe werkingsjaar af met een deelname aan de Erfgoeddag. De abdij was doorlopend open tussen 10u en 18u. Vanaf 13u waren er rondleidingen, en om 14u werd met trots onze gloednieuwe publicatie voorgesteld, die al meteen gretig aftrek vond. We telden meer dan 500 bezoekers. Op zondag 10 mei 2009 gaf Jacques Huys een gratis rondleiding met als thema de evolutie van de grafplaten, met bezoek aan het keldermuseum, en vond in de abdij ook een dag van de buurtinitiatieven plaats, georganiseerd door de stad Gent. Op zondag 17 mei 2009 werd Van den vos Reynaerde in het Gents gebracht door dhr. Eddy Levis, met een inleiding door Herman Balthazar. Op zondag 31 mei 2009 bespeelde het Van Ostaijen strijkkwartet, met o.m. buurtbewoner Hans-Ludwig Becker in de rangen, de refter. Op het repertoire Janacek en Beethoven. Op zaterdag 20 juni 2009 vond een midzomernacht-concert van “Al Palna” (sitar en zang) plaats, i.s.m. De Centrale. Een muzikale ontmoeting tussen zangeres Ghalia Benali en sitar-speler Bert Cornelis, of tussen Arabische en Indische klassieke muziek. Zie ons fotoboek.
Tijdens de Gentse Feesten 2009 vond in de refter van de abdij een concertreeks getiteld OASE plaats. Gavriel Lipkind (cello) enLeonard Schreiber (viool) waren schitterend. De cello klinkt nu eenmaal fantastisch in de refter, dat wisten we al van Octocelli. Ning Kam uit Singapore bekoorde op haar eenzame viool ook velen.Frank Theuns en Sien Huibrechts op traverso (blokfluit) toonden wat men uit dit instrument kan halen. Jef Neve en Alexander Gurning, beiden piano, verstilden de zaal met Neve’s eigen werk, Rachmaninov en Debussy. Ronald Brautigam sloot de rij af. Deze reeks was het initiatief van de Bijloke en de Dienst Feestelijkheden. Ze vroegen ons evenwel om mee te werken: te zorgen voor drank, toezicht en rondleidingen. De samenwerking verliep prima en de Buren van de Abdij zijn blij dat ze eens te meer konden bijdragen tot het ontsluiten van dit wonderlijke oord.
Viewmaster projecteerde op 5 zomerse vrijdagavonden bij zonsondergang een film in de abdij. De Buren kozen De Naam van de Roos. Zelf projecteerden de Buren op 4 september 2009, samen met het Machariusproject, de film De Grote Stilte, een bijzonder knappe film over het abdijleven in de Chartreuse-abdij.
Op het magische ogenblik 09.09.09 vond een lezing “Zorg net voor en net na de dood” plaats, door Anne-Marie Bru en Gunter Stoops, stadsarcheologen, in het kader van de Open Monumentendag.