Zaterdag 26 januari 2008 vond de nieuwjaarstoast van de wijk Macharius-Heirnis plaats in en rond de Sint-Machariuskerk. Ons “broertje” het Machariusproject, waar we in 2007 al meteen goed mee samenwerkten, en dat de naast de abdij liggende Sint-Machariuskerk wil openstellen voor allerlei activiteiten, stond in de kijker. Op het programma speeches, muzikale intermezzi, initiatie tango, kinderanimatie, uitleg bij de heraanleg van de Sint-Baafsweide én rondleiding in de abdij. Buren van de Abdij die present tekenden droegen met trots hun badge.

Als eerste extra activiteit voor het tweede werkingsjaar noteerden we op zondag 27 april 2008 een Messiaenconcert door het koor De Tweede Adem en Blindman 4×4 sax. Eveneens op het menu stond, als voorgerecht, een rondleiding in Sint-Baafsabdij en Machariusbuurt, en taart als toetje. Op zondag 18 mei 2008 organiseerden we een gesprek over duurzaamheid en rechtvaardigheid, met Koo van der Wal (Universiteit Rotterdam), Annick De Witt (Stichting wAarde) en Marian De Blonde (Universiteit Antwerpen).
Op zondag 25 mei 2008 vond een gesmaakt optreden plaats van Draaiende derwisjen.

Op zondagvoormiddag 22 juni 2008 stelde Kwimba, wereldkoor uit Gent, in de refter van de abdij zijn nieuwe CD voor, en bracht een selectie uit zijn repertoire van wereldliederen o.l.v. dirigent Jackie Vanobbergen. De CD werd die dag te koop aangeboden ten voordele van het wijkgezondheidscentrum Ledeberg en Huize Triest.

Op vrijdagavond 27 juni 2008 vond de feestelijke inhuldiging plaats van de “Groene Kerk van Sint-Baafs”. Het werd een stemmige zomeravond, met toespraken, kinderanimatie, receptie en diverse rondleidingen door ir. Jurgen Dewaegemaeker (park), Geert Van Doorne van de dienst monumentenzorg (groene kerk) en Geert Heyneman van de groendienst (insecten en planten). Vanaf 21u. was er in de abdijrefter een felgesmaakt optreden van de acht cello’s van Octocelli afgewisseld door buren-woordkunstenaars over de abdij.
Op zondag 13 juli 2008 kon je komen genieten van een klankmeditatie, en je liggend of zittend laten overspoelen door de trilling van trommels, zang, indiaanse fluiten en klankschalen. De abdij, oase van rust, bood hiervoor een ideale locatie.

Tournai Generale! De Sint-Baafsabdij is opgetrokken uit Doornikse steen. We kwamen in contact met de restauratoren van een oude kalkoven waarin deze werd gebakken, een site die vandaag wordt getransformeerd in een moderne sacrale ruimte met strooiweide. Op 17 mei 2008 fietste een aantal Doorniknaren langs de Schelde tot bij ons en bezochten stad en abdij. Na overnachting bij enkele buren fietsten ze ’s anderendaags terug. Op 23-24 augustus 2008 was er een tegenbezoek.

Op zondag 19 oktober 2008 bracht Ninaad een namiddag Indische muziek. Leen Minten en Erwin Van Gorp verloren hun hart aan de klassieke muziek uit het hartland van het cultureel rijke India. Leen Minten schoolde zich in het bekendste Indische slaginstrument, de tabla’s. Ze speelde in menige Vlaamse folkgroep, zoals Olla Vogala, Fluxus en Ambrozijn. Erwin Van Gorp is jazzfluitist maar bespeelt eveneens de bansuri of Indische bamboefluit. Samen lieten ze in de abdijrefter raga’s (melodie) en tala (ritme) samenvloeien in de klassieke Indische sound.