Zondag 8 april 2007 werd het initiatief De buren van de Abdij op een heel mooie manier gestart: kinderen uit de buurt kwamen voor het eerst in 1000 jaar paaseitjes rapen in de abdijtuin. Het was plezant. De zon scheen, de chocolade was lekker en de koffie scherp. We hadden als buurt het gevoel dat die Sint-Baafsabdij ook wel een beetje van ons is. Zie ons fotoboek en onderstaande AVS-reportage:

Zondag 22 april 2007 was de eerste dag van de “reguliere” werking, waarbij de tuin een namiddag lang openstond voor het brede publiek. Een geschatte 250 bezoekers kwamen en genoten onder een stralend zonnetje. De toeloop bracht de serene sfeerevenwel nooit in het gedrang. Van de daaropvolgende openingsdagen mag overigens hetzelfde gezegd. Zondag 17 juni 2007 stond de tuin zoals tweewekelijks open voor het publiek. Maar bovendien organiseerden wij die dag in de abdij samen met De Centrale Twee religies zingen. Op het programma enerzijds het Gregoriaans Koor van Leuven onder leiding van Frans Mariman, anderzijds Soefi-zanger Ahmet Erdogdular met begeleiding van Haroun Teboul (ney) en Hilmi Kaçar (ud). Naast toevallige passanten en aanwezige buren, telden we 120 betalende bezoekers. Een heerlijke en stemmige namiddag. Zie ons fotoboek.

Zondag 9 september 2007 organiseerden we i.s.m. Mo* Magazine en Terra Reversa onder de titel Wordt zuinigheid hip? een gesprek over ecologie en levensbeschouwing. Met bijdragen van Peter Tom Jones en Valérie Deprycker, en aansluitend een debat met Jef Felix, Rik Pinxten, Youssef Souissi, Herman Balthazar, en Alma De Walsche. Liefst 154 mensen waren bereid om op een zondagnamiddag mee te denken en praten over dit thema. Zondag 23 september 2007 gaf Jacques Huys een gratis rondleiding rond de geschiedenis van de abdij en het museum van stenen voorwerpen (waaronder veel grafstenen). Zondag 7 oktober 2007 gaf buur Dirk Ketelaere een gratis rondleiding onder de titel: 1967-2007, de zoveelste gedaantewisseling van de Sint-MachariusbuurtZondag 21 oktober en zondag 4 november plaatste de Stichting Argus de abdij in de vitrine in het kader van haar jaarlijkse wandeling. Bij valavond op de laatste dag was er bovendien een griezelverhalenparcours in de abdijtuin, verzorgd door Frank Nauwelaerts. Zondag 18 november 2007, de laatste dag van onze werking voor 2007, vierde ambachtelijke kaasmakerij Het Hinkelspel tussen 11u. en 17u. in de refter van de abdij haar 25e verjaardag, met optredens (o.m. chanson en koor) en internationale kaasproeverij. Dit evenement kaderde in de 2e week van de smaak. In de voormiddag was er ook een Gandante-wandeling, en aansluitend hielden wij de abdijtuin nog één maal open voor vrij bezoek.