Laden Evenementen

De ongelijkheid in onze wereld is torenhoog. We botsen op planetaire grenzen en de klimaatverandering vraagt om snelle en ingrijpende aanpassingen. Veel mensen profiteren niet van de groeiende economieën, terwijl de druk op de ecosystemen toeneemt. Omgekeerd worden ecologische problemen vaak aangepakt zonder oog te hebben voor de sociale uitdagingen.

Hoe pakken we dit aan? Is het mogelijk om een economie op te bouwen die zorgt voor mens en planeet? Kunnen we de huidige economie stap voor stap doen kantelen naar een economie waarin er “genoeg voor iedereen” is? Kunnen we de ecologische en sociale uitdagingen tegelijk aangaan? Hoe revolutionair wordt dat allemaal niet?

Samen met drie specialisten exploreren we mogelijke scenario’s:

Eva Smets is directeur van Oxfam België en schreef heel recent het boek Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie.
Soumaya Majdoub is doctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van Consumeren als konijnen. De (nog steeds hardnekkige) mythe van de overbevolking.
Jonas Van der Slycken is gastprofessor economie aan de UGent en auteur van Genoeg voor iedereen. Naar een economie die zorgt voor mens en planeet.
John Vandaele is journalist voor MO* magazine en zal het gesprek modereren.

Na het debat zijn er gesigneerde kopieën van de boeken van de sprekers verkrijgbaar.

Initiatiefnemers

Dit debat is een initiatief van “Meer dan Genoeg” in samenwerking met “De Centrale” en “Buren van de Abdij”, en kadert binnen het gratis festival “Les Goûts de Gand”.

“Meer dan Genoeg” is een campagne die ijvert om de ongekende sociale en ecologische uitdagingen van vandaag aan te pakken. Het is een brede coalitie van Belgische NGO’s, gaande van milieubewegingen, vakbonden, sociale organisaties, vredesbewegingen en organisaties voor globale rechtvaardigheid. Centraal in de campagne staat het manifest rond 8 punten voor een economie op maat van mens en natuur.

Extra activiteit: Stadswandeling Gent: Zoekend naar het goede stadsleven in ecologische balans

Voorafgaand aan het debat is er een rondleiding in de wijk Macharius-Heirnis en bezoeken we enkele initiatieven die de zorg voor mens en planeet proberen te combineren.

We gaan langs bij de energiecoöperatie Energent, dat geld van burgers investeert in hernieuwbare energie. Op de Lousbergmarkt ontdekken we hoe lokale boeren Gent van kaas, brood en groenten voorzien. We trekken verder naar het oudste gebouw van de stad, dat de Buren van de Abdij gebruiken als vliegwiel voor sociale samenhang en samenwerking. Tijdens de wandeling zien we hoe het wijkbudget Mach-H de wijk vergroent, de publieke ruimte rijker inricht, een biertje brouwt met wijkhoppe, de biodiversiteit verkent, een textielmaakatelier en een gereedschapsbib startte, en een wijkstoet uitbouwt….

Vertrek aan de herberg Macharius om 17u00.
Inschrijven voor de het gesprek in de refter van de Sint-Baafsabdij en de wandeling zijn noodzakelijk. Je kunt je inschrijven via dit online formulier