Laden Evenementen

Exodus…  flamenco, rebetiko… Bagdad, Aleppo… Wanneer de wereld brandt, vlucht(t)en de mensen, zowel gisteren als vandaag. Vluchtelingen zijn van alle tijden en alle continenten. Steeds reizen verhalen en muziek met hen mee. In ‘Exodus’ vloeien vluchtelingenverhalen samen in muziek en dans. In dit bijzonder concept versmelten Griekse rebetiko en Spaanse flamenco met muziek uit Aleppo en Bagdad.

De Griekse rebetiko kent haar eigen exodus. Ze ontstond toen een Griekse minderheid gedwongen werd om vanuit Klein-Azië naar Griekenland te migreren. Muziekinstrumenten en oosterse klanken uit Smyrna en Constantinopel migreerden mee. Heimwee en kruisbestuiving zorgden voor de rest.
De flamenco is een erfenis van een volk dat eeuwen geleden uit Rajasthan in Indië vertrok. De “gitano”s die in Spanje neerstreken, mixten hun cultureel erfgoed met christelijke en moorse tradities.

En dan is er natuurlijk de letterlijk brandende actualiteit uit Syrië en Irak. Met de vluchtelingenstroom reist ook muziek van daar naar hier. Overeenkomsten zijn er legio en overeen-komsten zijn er volop in de muziek uit de betrokken landen. Zowel flamenco als rebetiko kennen heel wat oosterse invloeden. In deze bijzondere productie vloeit dit op natuurlijke wijze samen met de muziek uit Syrië & Irak.

‘Exodus’ is niet alleen een muzikale, maar ook een sociale dialoog. Alle muziekgenres én landen hebben een exodusgeschiedenis als gemeenschappelijke factor.
Violist Wouter Vandenabeele omringt zich met een keur aan musici en een geweldige flamencodanseres om de rijkdom van de versmelting te laten horen, om de eenheid in veelheid te laten weerklinken en om al musicerend en dansend te dromen van een wereld waarin niemand vluchten moet.

Wouter Vandenabeele : viool en artistieke leiding
Osama Abdulrasol : qanun
Tarek Al Sayed : oed
François Taillefer : percussie
Carmen Fernandez : flamencozang
Úrsula Moreno : flamencodans
Alexander Gavilán : flamencogitaar
Frans De Clercq : zang en bouzouki
Michel Karakatsanis : zang en bouzouki
Karsten de Vilder : zang en gitaar
Dimi Dumortier : zang en percussie

Ticketverkoop loopt via de website van De Centrale

vvk € 20 (Uitpas & -18j. € 17)
adk € 23
kansentarief € 4,60