Laden Evenementen

Sarah De Vlam neemt u mee in het Catalaanse onderbuikgevoel met haar nieuwe boek ‘Het Catalaans Labyrint’. Sarah De Vlam (1977) studeerde Geschiedenis en Spaans in Gent, Geschiedenis van Spanje in Madrid en Catalaans in haar huidige habitat, La Seu d’Urgell, waar ze reeds 10 jaar woont.

Op 1 oktober 2017 stemden 2,2 miljoen Catalanen in een verboden referendum over de afscheiding van Spanje. De Catalaanse Republiek werd eenzijdig uitgeroepen, dat leidde tot een harde botsing tussen Catalonie en Spanje. De internationale sympathie voor de Catalanen was groot, het concrete antwoord pragmatisch.

Sindsdien dobbert Catalonië stuurloos in Spaanse wateren. De roep om erkenning in Catalonië is niet nieuw. Het verlangen naar gelijkwaardigheid overleefde burgeroorlogen en dictaturen. Het zocht naar manieren om te bestaan binnen de fragiele Spaanse constellaties. Geraken Spanje en Catalonië nog samen en ongeschonden uit de impasse? Na de verijdelde stembusrevolutie is introspectie onvermijdelijk en noodzakelijk. De beperkingen van de onafhankelijkheidsbeweging en de sociaaldemografische realiteit van Catalonië werden op een pijnlijke manier blootgelegd. Maar ook Madrid moet luisterbereidheid tonen.