Laden Evenementen

We gaan in gesprek met Geert Berings naar aanleiding van zijn nieuwste boek ‘Hak om, die boom’. Zijn boek vertelt over het 7de eeuwse leven in de Scheldevallei. Niet te missen dus voor allen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van onze buurt aan de Samenvloeiing van Schelde en Leie!

Eén man en één mirakel volstonden om de koppige heidenen in de noordelijke uithoeken van het rijk van de Franken tot het ware geloof te bekeren. Zo stelden de middeleeuwse biografen van de heilige Amandus de kerstening in Vlaanderen voor. Maar wat blijft er van de heilige over na een kritische lectuur van hun wonderlijke verhalen? Wie was die man? Wat dreef hem? Wie waren de mensen die hij in de Scheldevallei kwam bekeren?

Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen de Romeinen de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en die man uit het zuiden met zijn Latijn en zijn vreemde ideeën? Moesten ze nu echt hun heilige bomen omhakken?

Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.

Geert Berings (1957) is historicus. Hij werkte als onderzoeker en als docent geschiedenis in de lerarenopleiding. Hij zoekt het verleden niet enkel in boeken, maar fietst en wandelt door Vlaanderen en verder weg, op zoek naar sporen van weleer.

Geert Berings is een deskundig onderzoeker maar ook een verteller. Hij schetst een levendig beeld van de zogenaamde ‘duistere’ vroege middeleeuwen in onze streken. Samen met de heilige Amandus reizen we door een onbekende wereld van bisschoppen, krijgers en boeren. — Jan Dumolyn, historicus UGent

Geert Berings brengt de laat-Romeinse en vroegmiddeleeuwse Scheldevallei in al haar complexiteit tot leven. Hij combineert op magistrale wijze recente inzichten uit de archeologie, de nederzettingsgeschiedenis en andere disciplines met de schaarse informatie uit de eigentijdse teksten. De heiligenlevens van Amandus worden aan een rigoureus onderzoek onderwerpen… met verrassende resultaten! Dit levert een vlot geschreven, bij momenten spannend, en persoonlijk verhaal op. Hak om die boom toont een mediëvist aan het werk en bewijst dat zelfs over alom gekende figuren uit het verleden nog nieuwe zaken te ontdekken vallen — Brigitte Meijns, historica KU Leuven

Het aantal plaatsen is beperkt! Het is dan ook ten zeerste aangeraden om je in te schrijven voor deze avond via deze link