ABDIJTEAM

H

ou je van rust, stilte en van ons rijke Gentse verleden? Je bent sociaal en je hebt af en toe een zondagnamiddag vrij? En je hebt zin om bezoekers van het oudste gebouw van Gent, de Sint-Baafsabdij te onthalen? Dan ben je welkom in ons abdijteam. Hieronder kan je lezen wat we allemaal doen en hoe je de Buren daarbij kan helpen.

Het abdijteam is misschien wel de oudste van de werkgroepen van de Buren van de Abdij. Toen de Sint-Baafsabdij reeds vele jaren gesloten was en niet meer toegankelijk voor het publiek, namen enkele buren van de abdij het initiatief om deze prachtige site toch open te stellen. In 2007 kregen we van het stadsbestuur de toestemming om de abdij open te houden.

“Als onthaalvrijwilliger kan je √©√©n of meerdere keren per jaar meehelpen, telkens de zondagnamiddag van twee tot zes.”

Ondertussen onthalen we nog steeds met veel enthousiasme bezoekers op deze mooie locatie. Als onthaalvrijwilliger kan je één of meerdere keren per jaar meehelpen, telkens op zondagnamiddag van twee tot zes behalve tijdens de winter. Je doet dat altijd samen met een collega-vrijwilliger.
Onze onthaalvrijwilligers verwelkomen de bezoekers en geven, indien gewenst, uitleg over de geschiedenis van de abdij. Geen nood, voorkennis is niet nodig wanneer je begint. De anciens zullen je wel snel vooruit helpen. Als je dat wenst, kan je eerst een onthaalbeurt meevolgen vooraleer je beslist om als vrijwilliger te helpen. Onze onthaalvrijwilligers verkopen ook de boeken die de Buren uitgegeven hebben en geven foldertjes en een grondplan van de abdij in verschillende talen aan ge√Įnteresseerden.
Speciale en leuke zondagen waar telkens veel volk op af komt zijn de paaseierenraap voor kinderen, Erfgoeddag en de pannenkoekenbak op het einde van het seizoen.

Sommige vrijwilligers geven rondleidingen doorheen de monumentale abdijru√Įnes over het leven in de abdij, over het monachisme (monnikendom) en over de nieuwe dynamiek die dit erfgoed met de Buren van de Abdij in de wijk Macharius‚ÄďHeirnis brengt.

Het abdijteam volgt ook nauwgezet de bouwfysische toestand van de abdij op en rapporteert hierover aan het stadsbestuur.