HET SPAANS GEWAS

I

n het voorjaar van 2018 hadden enkele mensen van Buren van de Abdij het idee om enthousiaste tuiniers bijeen te brengen en tegelijk de Machariuswijk een stukje groener te maken. Met steun van ‘Wijk aan Zet’ is zo ‘Het Spaans Gewas’ ontstaan in een geknipte straat op het Spaanskasteelplein.


“Buurtbewoners
met groene vingers kweken
groenten,
bloemen en
kruiden in oude
houten fruitkisten”

“Tussen de mooie
mini-moestuintjes
kunnen de
bewoners van
de wijk nu
genieten van
een extra stukje
groen en rust”

De strook asfalt, die het Spaanskasteelplein in twee deelt, werd autovrij en op deze open plek heeft een gemotiveerd team van vrijwilligers oude houten fruitkisten geplaatst waarin buurtbewoners met groene vingers groenten, bloemen en kruiden kunnen kweken. Het Spaans Gewas was vanaf het begin een groot succes en de fruitkisten waren in een mum van tijd verdeeld over de buurtbewoners, het lokaal dienstencentrum ‘De Horizon’ en de basisschool ‘Het Trappenhuis’.

Er werd gezaaid, geplant en geoogst in de schaduw van de lindebomen. Elke moestuinier verzorgde zijn bak met liefde. Dat was ook te zien aan het resultaat. Ondertussen zijn we al drie seizoenen verder. Het aantal bakken en tuiniers is uitgebreid en de moestuinbakken floreren. Het Spaans Gewas heeft zelfs de kranten gehaald met zijn systeem om regenwater van de Sint-Machariuskerk op te vangen voor de watervoorziening van de moestuinbakken.

Tussen de mooie mini-moestuintjes kunnen de bewoners van de wijk nu genieten van een extra stukje groen en rust. Bovendien is dit project in korte tijd een ontmoetingsplaats geworden want niet alleen de tuiniers maar ook andere buren leven mee met wat er gebeurt op Het Spaans Gewas.

Wie volgend seizoen (vanaf maart 2022) ook graag wil tuinieren in een moestuinbak kan contact opnemen via mail. Je kunt ook ter plaatse iemand van de tuiniers aanspreken die je graag wat meer uitleg zal geven.