Mach-H:
van en voor
buurtbewoners

WIJKBUDGET

I

n 2020 doet de Stad Gent een oproep aan de bewoners van de Macharius-Heirnis: “Heb je als Gentenaar, Gentse organisatie of Gentse ondernemer een creatief idee om jouw wijk (nog) beter te maken? Met het Wijkbudget Gent krijg je het budget én de ondersteuning om jouw idee uit te voeren, samen met anderen”. Buren van de Abdij besloten om geen eigen ideeën in te dienen, maar samen met vele wijkbewoners de krachten te bundelen en een overkoepelend voorstel in te dienen en daarbij een coördinerende rol te spelen… Mach-H. Tussen 1O en 26 september kan je als wijkbewoner stemmen op dit project.

Op 24 oktober 2020 organiseerden wij een eerste bijeenkomst in de refter van de Sint-Baafsabdij. Daar werd de basis voor het Mach-H project gelegd, hoe we samen met verschillende buurtbewoners het leven in de wijk nog aangenamer konden maken. Na deze samenkomst hebben we verder gesleuteld aan een overkoepelend ‘masterplan’. We hebben een inventaris van de wijk opgemaakt via verschillende groepswandelingen en hebben tijdens menige brainstormsessies de noden van de wijk in kaart gebracht.

In mei 2021 hebben we een project ingediend dat verschillende voorstellen integreert. Het bestaat uit drie luiken die elkaar aanvullen en versterken.

1. GROENE OASE IN DE STAD: PLUK DE WIJK

We zijn ervan overtuigd dat een grondige en diepgaande vergroening van de wijk een oplossing kan zijn voor de toenemende verhitting van de stad (als gevolg van de opwarming). Denk daarvoor aan groenslingers. Deze fleuren niet alleen de gevel op, ze verbinden ook je woning met je overbuur. Of geveltuintjes, die ervoor zorgen dat de stad niet langer grijs en grauw is, maar groen, fleurig, fris en levendig! Tuintjes waar buurtbewoners groenten, kruiden en fruit kweken en oogsten of bloemrijke paradijsjes waar bijen en vlinders zullen rondfladderen.

Om dat alles te onderhouden en van het schaarser wordende water te voorzien, plannen we meerdere waterreservoirs aan te leggen. In onze wijk zijn er voldoende plaatsen waar we van grote daken het water kunnen opvangen.

Concreet, wat dacht je onder andere van een groene ‘hoppebrug’ tussen de ingang van het Rommelwaterpark en het Astridpark, tot 300 bijkomende geveltuinen, een groenere Dampoortstraat waar je tussen de bomen en bloemen flaneert, waterreservoirs voor de bewatering van het groen, een geitjespark waar jong en oud elkaar ontmoeten…

Het resultaat: een mooier straatbeeld, minder opwarming, meer waterinfiltratie, een betere levenskwaliteit, minder stress. We stellen tevens voor dat we als wijk de vergroening van onze wijk voortaan samen met de groendienst van stad Gent uittekenen.

2. TREF JE WIJK = BEWONERS VERBINDEN = DE BUURT VERSTERKEN

Heel wat mensen, jong en oud, leven alleen. Alleenstaand hoeft geen synoniem voor eenzaam te zijn. Daarom willen we meer ruimte en mogelijkheden scheppen voor ontmoeting. Picknickbanken, houten zeteltjes, gevelbanken, een petanquebaan, een pingpongtafel, enkele hangmatten in de parken, kiosken, een buitenklas voor buurtschool Het Klaverblad, verkeersremmende groenbakken, extra regenboog-zebrapaden ter hoogte van de scholen en parken in de wijk… de lijst is lang.

Het resultaat: meer zorg voor elkaar, minder onbegrip, gelukkiger bewoners.

3. SAMEN DELEN, SAMEN WERKEN, SAMEN SPELEN

Samen met De Klusserette van vzw Pastory willen we heel wat materiaal delen met buurtbewoners. Niet iedereen moet thuis een ladder, een boor of hakselaar hebben, die kunnen we delen onder buren. Daarnaast komt er een maakplaats waar we leren zeefdrukken, snijplotten, kledij bedrukken met flex- en flocfolie, borduren met de borduurmachine, … Met wat extra aankopen wordt het allemaal mogelijk. Vrijwilligers beheren de gereedschapsbib, de maakplaats en het klusatelier en geven workshops rond upcyclen, repareren, recycleren. Met een stevige fietskar kan het gereedschap verplaatst worden.

Na al dat werken mag er ook wel eens gefeest worden. We willen de Coyendansparade nieuw leven inblazen. En wat dacht je van een mobiele poppenkast om kleine buurtfeestjes op te luisteren?

Het resultaat: minder verspilling, meer creativiteit, meer kleur, meer plezier.