Laden Evenementen

In het kader van Ultreia!, onze Camino maand in de Sint-Baafsabdij en Herberg Macharius, organiseren wij onze eigen pelgrimstocht. We volgen de gewijde weg die al meer dan 1000 jaar van de Gentse Sint-Baafsabdij naar Sint-Lievens-Houtem loopt. Het moet niet altijd naar Santiago de Compostela zijn, toch?

Deze weg hebben we te danken aan twee mannen: de heilige Livinus én de abt van de abdij. Livinus was een Ierse prediker die in de 9de eeuw heilig verklaard werd en vervolgens massa’s pelgrims naar zijn graf in Sint-Lievens-Houtem lokte. En de abt, een pientere man, zag in 1007 dat de lokale middenstand door dat religieus toerisme gouden zaken deed. Iets wat zijn abdij ook kon gebruiken, vooral omdat ze in slechte financiële papieren zat.

Sint-Lievens-Houtem keek machteloos toe bij de verhuis van de overblijfselen van Livinus naar de Sint-Baafsabdij. Er werd toen een compromis bereikt waarbij de Houtemnaren eenmaal per jaar de overblijfselen van de heilige naar hun dorp mochten brengen.

Vanaf dan stapten honderden bedevaarders jaarlijks eind juni met het schrijn van Gent naar Sint-Lievens-Houtem, een traditie die in de zestiende eeuw door Keizer Karel werd verboden omdat de bedevaart was ontaard in een braspartij.

Brassen doen wij al lang niet meer. En zeker niet op zondag 16 juni wanneer we deze historische tocht stappen met de Buren van de Abdij. We vertrekken om 8u30 aan Herberg Macharius voor een tocht van 35 kilometer langs landelijke wegen naar Sint-Lievens-Houtem. Is 35 kilometer iets te lang voor jou? Aansluiten, of uitstappen, kan in Gontrode (nog 22 km) of in Oosterzele (nog 15 km). Deze plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Inschrijven voor deze tocht kan via het formulier achter deze link.

ps: Op zondag 30 juni organiseren de Livinusstappers de officiele pelgrimage van de Sint-Baafsabdij naar Sint-Lievens-Houtem. Alle info rond deze tocht vind je achter deze link!