Laden Evenementen

We verkennen vandaag het groen in de wijk Macharius-Heirnis-Visserij. We starten in het Coyendanspark, nabij Herberg Macharius voor een toer langs een aantal grote en kleine privétuinen, én sommige van onze parken en parkjes. De wandeling van ongeveer vier kilometer brengt je op plaatsen die je nog nooit hebt gezien, maar waar je misschien dichtbij woont of dikwijls langskomt.

De tocht geeft ons tevens een indruk van het groen, van het “verborgen bos” in onze wijk – een belangrijk gegeven in een tijd waarin klimaatverandering de stad vaak danig verhit. (Deze kennismaking met het bestaande groen kan ons misschien ook op bijkomende ideeën brengen over hoe we onze wijk meer kunnen vergroenen.)

De wandeling kadert in ons project ‘Wijkbos’ waarmee we het herbebossingsproject, Idiofa Lobi, van onze buurman Jurgen Heytens in Congo steunen. Jurgen heeft intussen al meer dan 2.000 hectaren aangeplant en stelt daarbij honderden mensen te werk. Met het wijkbos heeft de wijk Macharius-Heirnis Jurgen toegelaten om al zo’n 16 hectaren ofte 16.000 bomen aan te planten. Vermits we met het wijkbos 50 hectaren willen planten – de oppervlakte van onze wijk – is er nog een hele weg te gaan. Onze ‘wijkbos’wandeling kadert dan ook in die inspanning: daarom vragen we aan deelnemers aan de wandeling om tien bomen of vijf euro te betalen. Kinderen onder twaalf mogen gratis mee, al mogen ze ook betalen als ze dat willen. Onze planeet wordt immers almaar warmer en bomen planten helpt om dat proces af te remmen.

Aan het einde van de wandeling, opnieuw aan de herberg Macharius, kan u een soep nuttigen met steun van de Vroente (de Lousbergmarkt) die de groenten gratis levert. Ook de opbrengst daarvan gaat naar ons wijkbos in Congo.

Om het toezicht op de diverse privétuinen eenvoudig te houden, wandelen we in vier groepen die respectievelijk om 14u, 14u30, 15u en 15u30 vertrekken aan de herberg Macharius. Mogen we u vragen om u HIER in te schrijven in een van die groepen? Elke groep wordt vergezeld door een van onze begeleiders die de route kent en ook wat uitleg kan geven bij sommige van de plekken die we bezoeken.