Laden Evenementen

Het Mäshräp Ensemble brengt traditionele Oeigoerse klassieke muziek en volksmuziek, met liederen over liefde, vriendschap en heimwee.

De Oeigoeren zijn een Turks volk uit Centraal-Azië, dat overwegend in Oost-Turkestan (de huidige Chinese provincie Xinjiang (Shinjang) ) woont, maar ook in de aangrenzende republieken Oezbekistan, Kirgizië en Kazakstan.

De familie Abbas, die sinds 1989 in Nederland woont, vormt de kern van het “Mashrap Ensemble”. De naam van de groep verwijst naar de Mäshräp, een traditioneel samenzijn met muziek, verhalen, dans en poëzie.

De klassieke Oeigoerse kunstmuziek ‘On Ikki Muqam’ (de twaalf muqams) is eeuwenoude muziek gebaseerd op de volksmuziek van Kutsiar, Kashgar, Turfan en Dolan. De muqam heeft Turkse, Arabische en Perzische roots en wordt gespeeld volgens een vaststaand patroon.

Muziek, zang, dans, literatuur en architectuur spelen een grote rol in de geschiedenis van dit volk. Tussen de 10e en 13e eeuw werd de islam de overheersende godsdienst van de Oeigoeren, wat bepalend geweest is voor hun cultuur.

Maynur Hewir: ghidjäk, zang & dans
Gulendem Abas: dap, zang & dans
Kamil Abas: rawap, tamboer, ghidjäk & zang
Jawdet Yadikar: ney & dutar
Tayir Kemer: bas-rawap

Het optreden is gratis, maar een vrije bijdrage is altijd welkom. Reserveren is verplicht en kan via deze link naar de website van De Centrale