Laden Evenementen

Onlangs las onze leesclub, ‘Macharius leest’, het nieuwste boek van Marc Verschooris, ‘Martha’s labyrint. Meesterverteller Marc Verschooris komt vandaag naar Herberg Macharius om op zijn eigen wijze te vertellen over een beklijvende stuk lokale geschiedenis. Zeer lokaal zelfs! Het boek speelt zich grotendeels af op de Sint-Joriskaai, op amper 500 meter van de herberg

Na de annexatie in maart 1938 vluchtte de Weens-joodse biologe Martha Geiringer naar België. In Gent maakt ze kennis met de arts Yvonne Fontaine. Een buitengewone ontmoeting leidt tot een bizarre en gepassioneerde relatie. Yvonne is getalenteerd, hoogopgeleid en heeft een kleurrijke uitstraling en Martha is een intelligent en vrijgevochten persoon. Aan de magie van het verbond kwam een einde toen Yvonne’s man Martha liet arresteren. Na de razzia in januari 1943 werd Martha, die amper dertig was, gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze werd vermoord.

Verzet en collaboratie, openlijk en verborgen antisemitisme, solidariteit en verraad, pandemieën en gender komen samen in dit non-fictieboek over deze uitzonderlijke vrouwengeschiedenis. Op 6 juli 2022 werd de struikelsteen van Martha Geiringer ingehuldigd.

Marc Verschooris is voormalig lector aan de Hogeschool Gent. Sinds 1994 doet hij onderzoek en publiceert hij over het verzet, de collaboratie en de Jodenvervolging in Gent tijdens WO II. Een belangrijk aandachtspunt blijft de herinneringseducatie als een belangrijk pedagogisch project. Ook specialiseert hij zich in het onderzoek naar het banaliseren en relativeren van de collaboratie in Vlaanderen tijdens WO II.