Laden Evenementen

Oktober is een maand vol boekvoorstellingen in Herberg Macharius… Vandaag stelt Lyne Uytterhoeven haar nieuwste roman ‘Tussen slijk en satijn’ voor. Het eerste deel van een monumentaal historisch epos. Het boek verhaalt de gebeurtenissen rond de Gentse opstand 1538-1540 en de afstraffing door keizer Karel V, waardoor de Sint-Baafsabdij plaats moest ruimen voor het Spaans Kasteel. Geen betere locatie dus om dit boek te presenteren dan Herberg Macharius

Doornik, 1538. Hendrick en Anna-Maria du Clercq hebben Lisse opgevoed als hun pleegdochter. Ze kijken uit naar een goede partij voor haar, wanneer Lisse wordt betrapt met Hans, een boerenzoon. In allerijl wordt het meisje naar Brugge gestuurd, waar ze gezelschapsdame wordt van vrouwe Ysabeau, de jonge bruid van de heer Despars uit de lage adel. Zowel Ysabeau als Lisse zitten in een situatie die ze zelf amper controleren en het komt tot pijnlijke spanningen tussen de jonge vrouwen. Zo nu en dan kruist Lisse het pad van Martijn, een volksjongen die opgroeide in een bordeel, maar een scherp verstand heeft. Hij probeert aanvaard te worden als leerjongen in een gilde, maar botst op maatschappelijke barrières. Studeren zegt hem ook wel wat, maar wat ben je met hersenen en talent als je geen Latijn spreekt? Lisse en Martijn hebben weinig redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar het rijk van Keizer Karel v is in voortdurend oproer. Wetenschap bloeit open, godsdienstperikelen woekeren in het geheim, ontevredenheid over verloren privileges dreigt te exploderen. Alles kan in een oogwenk veranderen, vooral als Lisse zou ontdekken wie haar echte vader is. Lisse is een monumentaal historisch epos, uitgespreid over twee boekdelen, dat de geschiedenis laat zien door de ogen van mensen zonder macht – meestal vrouwen.

Lyne Uytterhoeven is maatschappelijk werker in Brussel. Na het verslinden van de dikste boeken tijdens haar jeugdjaren begon ze op haar zestiende zelf te schrijven. Ze volgde diverse schrijverscursussen en is lid van de Leuvense schrijversgroep Friday Night Writing Party. Sindsdien vloeien de verhalen uit haar pen in grote variaties, van kortverhalen tot romans, van kinderverhalen tot historische fictie. In 2019 debuteerde ze met ‘Nete’, een roman voor jongeren waarmee ze laureaat werd van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in 2021. Met het tweeluik Lisse maakt ze de overstap naar fictie voor volwassenen.