Laden Evenementen

Met ‘Alles onder de hemel – Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China’ schreef VRT-journaliste Veerle de Vos een vlot leesbaar levensverhaal over een van de weinige westerlingen die topmedewerker was van een Chinese keizer; de enige in de geschiedenis die met een postume naam werd bedacht.

Het betrof niet niet zomaar een keizer, maar de KangXi keizer, de grootste keizer van de laatste dynastie, de Qing. Verbiest leerde deze zoon van de hemel, zoals de keizer werd genoemd, de sterren lezen – het Westen beschikte toen over superieure kennis hierover. De hemel was belangrijk in het oude China dat functioneerde op het ritme van de sterren. Verbiest maakte elk jaar een kalender die in het immense rijk werd gebruikt, maar ook in de omliggende landen Vietnam, Korea, en Japan.

Via de figuur van Verbiest, geboren te Pittem in 1624, krijg je een concrete inkijk in de belevingswereld van de jezuïeten van die tijd, en de werking van het keizerrijk met in het centrum de almachtige keizer die het leven van een halfgod leidde.

De Vos schetst dus ook een boeiend tijdskader. Over dat en nog veel meer praten we honderduit in herberg Macharius. Bereid je voor op een reis doorheen tijd en ruimte.

Veerle was in de zomer van 2012 de eerste van een hele reeks auteurs die in de herberg haar boek kwam voorstellen.