Laden Evenementen

Haibuns zijn een combinatie van korte prozateksten en een of meerdere haiku’s. Het genre is afkomstig uit Japan en wint aan populariteit in tal van landen. ‘Een stolp van stilte’ is de eerste bloemlezing van haibuns in het Nederlandstalig taalgebied.

De bundel werd samengesteld door Luc Barbé en bevat 100 haibuns van 35 auteurs uit Vlaanderen en Nederland. Virginie Platteau, auteur van het boek ‘Hoe luidt de stilte?’ schreef de inleiding.

Ze beschrijft hoe haibuns werken:

“Wie een haibun schrijft, verweeft stemmen, beelden en onooglijke gebeurtenissen met de stilte. In de poëzie krijgt stilte een ruimtelijke dimensie. Het is de kunst van het doseren; nooit alles zeggen, niet te veel verzwijgen. Verbinding maken, maar niet overvoeren. Het is de kunst van het schrijven met onzichtbare inkt, om de lezer te laten lezen tussen de lijnen, te laten luisteren tussen de klanken. Want daar, in de stilte tussen de regels, daar gebeurt het. De beheerste schoonheid van wat niet wordt gezegd, van wat wordt opengelaten en overgelaten aan de lezer. Die schoonheid voedt de poëtische fragmenten eens te meer. In de witte, lege zone vindt de ontmoeting plaats. Het kan er vonken, of er mag gemoedelijkheid en rust zijn. Het is de plek waar betekenis gevormd wordt, in open mogelijkheid.”