Laden Evenementen

In de jaren dertig van de vorige eeuw doorkruiste een Poolse journalist op zijn fiets, per kano en op een dromedaris heel Afrika op eigen kracht. Hij reisde meer dan 40.000 kilometer, zonder noemenswaardig budget en deed er meer dan vijf jaar over om weer thuis te komen. Zijn relaas leest als een eindeloze avonturenroman, al laat hij zich ook af en toe kritisch uit over de perverse gevolgen van de kolonisering.

Hij zwerft door de Sahara, doolt door de jungle, fietst langs de Kalahari, bevaart de Congostroom en komt gezandstraald in een Algerijnse oase aan op zijn dromedaris. Op zijn (derde) fiets bereikt hij Algiers, waar hij onmiddellijk spijt heeft dat zijn avontuur erop zit. Dwars door Afrika is human interest avant la lettre.

Kazimierz Nowak vertelt over zijn ontmoetingen met onbekende stammen, over de hebzuchtige kolonialen, over de ‘wilde’ dieren en de wreedheid van het leven in Afrika. Maar even vaak zingt hij de lof van de wonderbaarlijke schoonheid van de sterrenhemel en van de magische natuur. De zelfverklaarde journalist reist om den brode, in Europa woedt een grote economische crisis. Zijn verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het moeilijk te geloven is. Gelukkig is het door hem zelf gedocumenteerd dankzij de vele foto’s die hij maakte (en die we te zien zullen krijgen op deze avond in de Herberg).

Tom Ysewijn heeft het verhaal dit jaar gepubliceerd (Alleen door Afrika) en gaat op 22 februari met John Vandaele in gesprek over het avontuur, kolonialiteit en mondialisering. We hebben het ook over beeldvorming over Afrika en fietsen voor gevorderden. We proberen te weten te komen wie deze man was, wat de hedendaagse relevantie is van zijn verhaal, en hoe hij er in godsnaam in geslaagd is om dit alles te overleven.

Maak alvast kennis met Kazimierz op https://kazimierznowak.be/