Zaratoestra in Sint-Baafs

Geplaatst door op 18 maart 2011

De vooropening van ons werkjaar! Op zaterdag 2 april vierde de Iraanse gemeenschap haar Lentefeest Siezde Bedar in de Groene Kerk en de Sint-Baafsabdij. Op dit aloude feest amuseren de Perzen zich vooral met spelletjes, dans, en eten. Omdat hun Lentefeest dit keer in samenwerking met de Buren van de Abdij en de Federatie van Zelforganisaties van Oost-Vlaanderen (FZOVL) gebeurt, hebben we een expliciet moment van uitwisseling voorzien. Mandana Mehran gaf vanaf 15u een woordje uitleg over de Perzische cultuur en haar vele lagen, onder meer hoe onder de meer recente laag van de Islam de oude tradities – ontstaan onder impuls van de Perzische filosoof Zaratoestra – voortleven. Daarna gaven ook de Buren van de Abdij een woordje uitleg over de abdij en haar geschiedenis, en hun eigen geschiedenis.

Het was de eerste keer dat een allochtone gemeenschap de site gebruikte voor een van haar traditionele feesten.
We waren van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen en contact te leggen met deze gemeenschap.

Om 18u bracht het Dansgezelschap De Dans ‘Ruh’ Perzische dansen.

Timing: van 12u tot 20u
Plaats: Groene Kerk en Sint-Baafsabdij

Enkele foto’s:

2 reacties op Zaratoestra in Sint-Baafs

  • BartD zegt:

    Leuke start van het jaar. Op het ene moment een spetterend feest met enthousiasmerende dans in de groene kerk, op het andere een indrukwekkende getuigenis van een jonge Iraanse over een duizenden jaren oude cultuur … zette alles, inclusief onze ‘oude abdij’, een beetje in perspectief. Zoals altijd, de afwezigen hadden echt wel ongelijk.

  • Mandana zegt:

    Amai, dit is echt een grote verrassing voor mij en iedereen…inderdaad was een heel leuke kans voor Iraanse gemeenschap dat ze in oude abdij van Sint-Baafs mochten hun oude traditie van 13 bedar aanbrengen en ik ben zeker dat Iraanse profi…et Zaratoeshtra zou ook heel blij zien om te zien dat oude tradities zijn nog altijd aanwerzig en ook nog een keer bedankt voor heel mooie perzische optreding(dans) van Belgische danseren.