Zal de stad de bij redden?

Geplaatst door op 24 mei 2011

De bij die de heerlijke honing maakt, heeft het moeilijk. In veel landen verdwijnen zwermen – naar ’t schijnt heeft ze last van de monocultuur en het vele gif in onze landbouw. Er dreigt een ecologische ramp want de bij is onmisbaar voor de voortplanting van veel gewassen. Welk soort dier is de bij eigenlijk? Hoe leven wij ermee samen? Waarom heeft de bij het moeilijk? Wat zegt dat over ons milieu? Wat moet er gebeuren om de bij te doen heropleven? Wij willen daarover een eerste Jenny Walry gesprek* met:

– Professor Dirk de Graaf van het informatiecentrum voor bijenteelt van de Universiteit Gent. Hij zal proberen op al onze vragen te antwoorden over de aard van het beestje en over de problemen die de bij belagen.

– Liesbeth Hiele, een van de trekkers van de bijenteelt in de Stad Gent. Liesbeth vertelt ons het waarom en hoe van de bijen in de stad. Hoe gezond is de stadshoning? Liesbet gelooft in stadslandbouw als element van de overgang naar een meer duurzame manier van leven. Over haar visie en de plannen van de Buren verscheen onlangs een artikel in De Gentenaar, en dat kan je hier vinden.

+ Projectie van de kersverse film “Queen of the Sun. What are the bees telling us? ” van Taggart Siegel. Trailer:

 

Achteraf delen we, met dank aan de provincie Oost-Vlaanderen, gratis zakjes zaadmengsel uit, met zaadjes van bloemen met veel nectar voor de bij.

Wanneer? 5 juni, 14u.
Waar: Sint-Baafsabdij, Gandastraat, Gent

* Jenny Walry woonde 28 jaar in onze buurt en overleed in 2008. Jenny was een sociaal actieve vrouw en erg betrokken op de buurt. Voortaan organiseren de Buren elk jaar, in dankbare herinnering aan Jenny, een gesprek over een thema dat Jenny na aan het hart lag.

2 reacties op Zal de stad de bij redden?

 • Jan De Wit zegt:

  Hallo,
  Ik zit in het laatste jaar tuinbouwschool Melle.
  Ik maak mijn eindwerk rond bijen in de stad.
  ik zag dat er in mei 2011 een gesprek geweest is rond dit thema. Is er een verslag van deze samenkomst en zouden jullie dit kunnen doorsturen ?
  Alvast bedankt
  Jan

  • John Vandaele zegt:

   Nee, er is geen verslag gemaakt van die bijeenkomst. Wij kweken sinds kort ook bijen in de Sint-Baafsabdij. Ze zijn nog altijd in leven, en we verwachten dus dit jaar voor het eerst in eeuwen weer Sint-Baafshoning te hebben.