Wetenschapscafé – Wetenschappelijke integriteit, fictie of feit ?

Geplaatst door op 28 september 2014

WtschCafé00DINSDAG 4 NOVEMBER, 19u45-22.00u. Intussen ingeburgerd in de Herberg: de wetenschapscafés van de Associatie Universiteit Gent. Zij brengen wetenschap tussen pot en pint. Maatschappelijk relevant, actueel, fascinerend en niet alleen voor de specialisten met grote S, gewoon voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis! Vorig maand over jeugdwerkloosheid, vandaag over wetenschappelijke integriteit. De organisatoren even aan het woord:

Wetenschappers oefenen gezag uit, maar krijgen deze erkenning enkel indien hun onderzoek transparant en integer verloopt. Het vertrouwen dat studenten, collega’s, financierders en maatschappij in onderzoek stellen, is immers niet vanzelfsprekend. Die wetenschappelijke integriteit moet beschermd worden, maar oordelen of de grenzen van integriteit geschonden zijn, is niet eenvoudig. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé graag meedenken over enkele vraagstukken:

 • Wetenschappelijke integriteit? Wat bedoelt men hier precies mee?
 • Enkele grote fraudegevallen haalden het nieuws. Zien we slechts het topje van de ijsberg?
 • Onfrisse onderzoekspraktijken brengen het wetenschapsbedrijf schade toe. Hoe merk je dat als onderzoeker? En als maatschappij?
 • Wat drijft onderzoekers toch om te zondigen tegen de wetenschappelijke integriteit? Enkel de publicatiedruk? Of is er meer aan de hand?
 • Op welke manier kunnen we wetenschappelijk integer gedrag bevorderen en ondersteunen? Hoe vermijd je wetenschapsfraude?
 • Hoe moet de maatschappij optreden tegen onderzoekers die zondigen tegen de regels van de wetenschappelijke integriteit?

Gasten deze keer zijn professor Tom Coenye (faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de UGent) en professor Jan De Houwer (faculteit Psychologie van de UGent), moderator is opnieuw
Joël De Ceulaer.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: dinsdagavond 4 november, 19u45
Deelname is gratis

1 reactie op Wetenschapscafé – Wetenschappelijke integriteit, fictie of feit ?

 • Diederik Thuyn zegt:

  Ik kan jammer genoeg er niet bij zijn!
  Ik ben zeer benieuwd wat die prof farma zal vertellen. Ik hoor namelijk van een andere prof en diverse insiders + diverse boeken dat de integretiteit hier ver te zoeken is. Waarom? Heel eenvoudig: winstbejag!
  Iedereen eet uit de hand van die industrie: ze sponsoren leerstoelen, onderzoeken, zelfs patiënten- en familieverenigingen.
  Mensen die ervoor gewerkt hebben en nog een beetje integriteit hebben stappen eruit.
  Onlangs ook de film Dallas Buyers Club gezien.
  Het lijstje is eindeloos!