Wetenschapscafé – Darmflora, sleutel tot gezondheid

Geplaatst door op 15 februari 2016

Darmflora 1DINSDAG 24 MEI, 19.45-22.00u. Een wetenschapscafé, dat zijn pittige discussies over boeiende onderwerpen, ruimte voor allerhande vragen en meningen en dat allemaal … gewoon op café! Vandaag staat de microkosmos die darmflora heet centraal.

De term ‘darmflora’ – of beter: ‘microbioom’ – verwijst naar alle micro-organismen die zich in ons maag-darmstelsel bevinden; vooral bacteriën. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit maar liefst 100 biljoen bacteriën; dat is tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in ons lichaam! In onze darmen zijn er wel 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën. Met al die beestjes in je lichaam hoef je je dus nooit alleen te voelen.
Maar… wat dóen die bacteriën daar. Veroorzaken ze ziektes of… zorgen ze er net voor dat we gezond zijn? Waar decennia terug een bacterie voornamelijk als ‘ziektekiem’ werd bestempeld, wordt de jongste jaren steeds duidelijker dat die weelderige bacteriële wereld in ons lichaam cruciaal is voor onze gezondheid. Kom in dit wetenschapscafé ontdekken hoe de wisselwerking tussen de mens en zijn bacteriële bewoners werkt! Enkele vraagjes :

  • Darmbacteriën kunnen diarree, de ziekte van Crohn, overgewicht, diabetes, … veroorzaken. Maar hoe dragen ze bij aan onze gezondheid?
  • Wat gebeurt er als de samenstelling van onze darmflora verstoord wordt? Klopt het dat je daardoor zelfs Alzheimer of autisme kunt ontwikkelen?
  • Hoe kunnen we zorgen voor gezonde darmflora? Helpen probiotica en voedingsvezels of is dit een commercieel praatje?
  • En wat met revolutionaire methodes zoals de stoelgangtransplantatie: realistisch of toekomstmuziek? Wat zijn de alternatieven?

Gasten deze avond zijn Tom Van de Wiele (professor aan het Laboratorium voor microbiële ecologie en technologie aan de Universiteit van Gent) en Martine De Vos (professor Gastroenterologie aan de UGent en diensthoofd van de gelijknamige dienst in het Universitair Ziekenhuis Gent), moderator van dienst is EOS wetenschapsredacteur Kim Verhaeghe.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+, Gent
Wanneer: dinsdagavond 24 mei om 19u45
Inschrijven niet nodig! Gratis toegang
Meer info op de website van het Wetenschapscafé

Reacties zijn gesloten.