Wetenschapscafé – Alle kinderen in dezelfde klas! Zin en onzin van inclusief onderwijs

Geplaatst door op 10 september 2015

wetenschapscafé onderwijsDINSDAG 13 OKTOBER, 19.45-22.00u. Vorig academiejaar uitgetest en goed bevonden, Herberg Macharius wordt ook dit academiejaar één keer per maand een Wetenschapscafé, georganiseerd door de Associatie Universiteit Gent. Zij brengen wetenschap tussen pot en pint. Maatschappelijk relevant, actueel, fascinerend en niet alleen voor de specialisten met grote S, gewoon voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis! De vragen die we vanavond stellen ? De organisatoren even aan het woord:

Sinds 1 september 2015 is het M-decreet in werking. Het M-decreet is een pakket aan maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Over het inschrijvingsrecht, stelt het M-decreet dat alle kinderen het recht hebben om les te volgen in een reguliere school. Een school kan enkel nog weigeren als de gevraagde aanpassingen onredelijk zouden blijken te zijn. In dit Wetenschapscafé staan we stil bij volgende vragen:

  • Zijn leerlingen met een fysieke of verstandelijke beperking beter af in het reguliere of buitengewoon onderwijs? Wanneer spreken we van een beperking?
  • Wat houdt het M-decreet precies in? Blijft het buitengewoon onderwijs bestaan? En wat is de rol van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s)?
  • Zijn leerkrachten en scholen klaar om te werken met kinderen met specifieke onderwijsbehoeften? Riskeren leerlingen die nu in het buitengewoon onderwijs zitten niet om in het gewone onderwijs kopje onder te gaan? Bestaat de kan sdat het M-decreet kinderen zonder specifieke onderwijsbehoeften benadeelt?

Gasten zijn Mieke Meirsschaut (Arteveldehogeschool), Britt Zaman (Hogeschool Gent) en Mieke Dumont (journaliste voor WTV en Focus en moderator van dienst).

Waar:  Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+, Gent
Wanneer: dinsdagavond 13 oktober, 19u45
Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.

Reacties zijn gesloten.