Waterparlement – brOn

Geplaatst door op 17 juni 2013

Br0n COV-1ZATERDAG 6 JULI, 14.00-20.00u. Na de frisse Little Jump van 2 juni en een week voor de Big Jump van 14 juli, gaat het project brOn definitief van start. Van vandaag tot einde september 2013 wordt de Sint-Machariuskerk een tentoonstellingsruimte voor kunstwerken én wetenschappelijke stukken over ‘water’. Vele buren weten ongetwijfeld waarom deze locatie zo’n sterke band heeft met ‘water’. Onder de kerk werd immers een waterput ontdekt uit de ontstaansperiode van Gent (7de-8ste eeuw), vermoedelijk een bron. Ook in onze tijd is water een maatschappelijk belangrijk element: bron van leven, van zingeving, van gezondheid. Een mensenrecht ook, dat al jaar en dag heel zwaar onder druk staat. Als Buren van de Abdij hebben we altijd al oog gehad voor deze problematiek. Zo proberen we niet enkel om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, maar gaan we via onze activiteiten ook op zoek naar alternatieven en remedies voor de huidige ecologische wantoestanden. En vandaag doen we dat graag met het eerste Gentse Waterparlement.

Om 14 u start in de refter van de Abdij het waterparlement, in het panel onder meer professor Riccardo Petrella, schepen Martine De Regge, Marc De Spiegelaer (PROTOS) en John Vandaele, journalist en voorzitter van de Buren.
Twee uur later (16 u) openen minister Joke Schauvlieghe (o.v.), burgemeester Daniël Termont en schepen Annelies Storms de tentoonstelling ‘brOn’ in de Machariuskerk en stellen zij het boek voor dat bij het project hoort. Verschillende gerenommeerde wetenschappers formuleerden hun expertise over water als recht voor iedereen, als basis voor een gezond leven, als grond van symbolisch leven.  Hun bijdragen werden door de kunstenaars artistiek verwerkt in twee tentoonstellingen. Om 19 u opent de parallelle tentoonstelling brOn bis in galerij Entrepot Fictief (voormalig Galerij Jan Colle), Jacob van Caeneghemstraat 16b.

Waar: Sint-Baafsabdij (refter), ingang uitzonderlijk via de Spanjaardstraat
Wanneer: zaterdag 6 juli, 14-16u
Toegang tot het evenement (idem voor het gedeelte in de Machariuskerk en Entrepot Fictief) is gratis,
iedere deelnemer die een duurzame beker of kan meebrengt krijgt bovendien gratis water uit de bron

De tentoonstellingen zijn van 6 juli tem 14 september elke zaterdag en zondag vrij toegankelijk van 14u tot 18u, tijdens de Gentse Feesten (20-29 juli) dagelijks van 14u tot 18u.

Deze activiteit kadert in het project brOn, een samenwerkingsverband van het Machariusproject vzw, de stad Gent (departementen Communicatie en Cultuur), Wijk aan Zet, Noord-Zuid Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, TMVW-Water link, KB Argus, Agorakring vzw, Universiteit Algemeen Belang vzw, Protos vzw, Club van Rome, Entrepot Fictief vzw (voormalig Galerij Jan Colle), Universiteit Gent KASK en de Buren van de Abdij vzw.

Voor meer info, zie de website van brOn

Reacties zijn gesloten.