Vuurwerk, burenwerk, monnikenwerk …

Geplaatst door op 15 januari 2013

JANUARI 2013. De Buren van de Abdij slaan regelmatig de handen in elkaar om zwerfvuil te verzamelen. Ze hebben hiervoor een ‘Light-Netheidscharter’ ondertekend met de Stad en met Ivago. Regelmatig wordt zwerfvuil opgehaald op en rond de site van de Sint-Baafsabdij, achter de Machariuskerk en rond het witte Poortgebouw aan de Voorhoutkaai. Vele mensen fietsen hier onderdoor op weg van het centrum naar de Dampoort. Ook de grote weide die naast het Poortgebouw ligt wordt schoongehouden. Daar werd op 31 december een fantastisch vuurwerk getoond aan alle Gentenaren die de moed hadden om midden in de nacht te komen kijken. Sommigen hadden op 1 januari een kater van dat laatste glaasje maar ook de Buren hadden een kater maar dan niet van het drinken … De grote weide was herschapen in een slagveld! Restanten van vuurpijlen lagen verspreid over een oppervlakte groter dan een voetbalveld: grijze hulzen van hard plastiek, ronde dikke bodems van honderden vuurpijlen en ontelbare kleine kartonnen rondjes waarvan het nut mij ontgaat maar die blijkbaar op elke van de 12.000 fusées bevestigd waren.

Geschokt door de zeer vervuilde staat van deze publieke ruimte trokken we op zaterdag 12 januari ’13 met het materiaal dat Ivago ons ter beschikking stelt, grijpers in de aanslag, naar de weide. Zes personen hebben 3 uur lang de kou getrotseerd: iemand harkte de achtergelaten troep op een hoopje en wij verzamelden dit in witte Ivago zakken. Op onze hurken haalden we de kleine rondjes uit het bevroren gras: uit ervaring na het vuurwerk van de voorbije jaren weten we dat die rotdingen niet vergaan na enkele maanden of zelfs jaren! Alles werd vervolgens in een grote gele zwerfvuilcontainer gekieperd … op het eind van onze actie was die container tot aan de rand gevuld met afval waarvan het meeste afkomstig was van het vuurwerk.
Wij hebben er geen probleem mee om eens om de 6 of 8 weken zwerfvuil op te halen in onze buurt. Ivago steunt ons daarbij met zakken, grijpers, handschoenen en hesjes en komt het opgehaalde vuil stipt ophalen enkele dagen na het weekend. Wij hebben er WEL een probleem mee dat wij, als buren, het afval moeten opruimen van het geschenk dat de stad aan ALLE Gentenaars heeft gegeven voor hun nieuwjaar. Op 16 februari doen we nog eens een actie om onze buurt netjes te houden. Uit ervaring weten wij dat een nette buurt langer net blijft en dat zwerfvuil ergernis oproept maar wat te denken van de Stad die zijn eigen zwerfvuil niet komt opruimen? Volgend jaar beter !

Met dank aan de onvermoeibare initiatiefneemster van onze zwerfvuilploeg Mieke, met dank aan Rita voor de leuke titel.

Reacties zijn gesloten.