Virtuele wandeling in het Spaans Kasteel

Geplaatst door op 6 september 2018


ZONDAG 16 SEPTEMBER, 14u30. Buren van de Abdij publiceerden begin juli hun vierde boek ‘Het Spaans Kasteel Gent”. Het boek gaat over ‘onze’ Sint-Baafsabdij die op bevel van keizer Karel bijna volledig werd afgebroken voor de bouw van het enorme Spanjaardenkasteel dat tussen 1540 en 1850 zowat de helft van de Machariuswijk besloeg. We stelden ook vast dat de helft van ons stratenplan eigenlijk in het kasteel is ‘gegroeid’.
Tijdens het jarenlange werk aan dat boek leerden we Dirk Van Wittenberghe kennen. Hij bleek al geruime tijd te werken aan een digitale en ruimtelijke voorstelling van dat fameuze kasteel. Het is dit werk dat we op deze zondagnamiddag zullen voorstellen.
Dirks driedimensionele werk laat toe om je voor te stellen hoe het kasteel er in die tijd uit zag, van buiten en van binnen. Waar stond de windmolen? Waar bevond zich de kruitfabriek of de kanonnengieterij? Waar waren er toegangspoorten? Hoeveel soldaten woonden er in het kasteel? En wat gebeurde er met het restantje van de abdij dat we nu nog de Sint-Baafsabdij noemen?
Op die prikkelende vragen proberen wij een antwoord te geven door middel van een korte inleiding in herberg Macharius en een of meerdere wandelingen door de zone waar zich het Spaans kasteel destijds bevond.

We verzamelen om 14u30 in Herberg Macharius. Daar krijgen jullie een inleiding. Nadien vertrekken we richting Dampoortstation waar de wandeling begint. Ze eindigt anderhalf uur later aan herberg Macharius waar jullie nog iets kunnen drinken.
Organisatie: Buren van de Abdij in samenwerking met Dirk Van Wittenberghe.

De pdf van de virtuele wandeling kun je hier downloaden.

Wanneer: zondag 16 september, 14u30
Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Toegang en deelname gratis

Reacties zijn gesloten.