Van Linux tot Ubuntu, sessie 1

Geplaatst door op 13 september 2013

linuxZATERDAG 28 SEPTEMBER, 10.00-13.00u. Twintig jaar geleden was het nog ‘normaal’: een huiskamer zonder computer… Vandaag echter is er in zo goed als elke woning wel een pc (of twee?) te vinden. De computerbusiness blijkt een bijzonder winstgevende activiteit te zijn geworden (kijk maar naar de gigantische winsten bij Microsoft en Apple), en toch blijkt de levensduur van toestellen steeds korter te worden.
Maar wist je dat er ook goede én veilige systemen bestaan die een pak goedkoper zijn?
En wist je dat je (oude) PC ook zonder een dure Windows kan blijven werken?
Heb je ooit gehoord van Linux? of Ubuntu?
Erger jij je ook soms aan de extra kosten voor een nieuw office-pakket of een duur anti-virusprogramma?
Je bent niet de enige: miljoenen mensen gebruiken reeds jaar en dag voor al hun dagelijkse computer toepassingen een gebruiksvriendelijk, gratis en veilig besturingssysteem. Wil je hierover meer te weten komen, kom dan langs in de herberg en Robert Galle helpt je op weg ! Vandaag een eerste sessie: presentatie met achtergrond en info over linux in het algemeen en ubuntu in het bijzonder; met uitgebreide gelegenheid tot vragen en gesprek hierover; er zullen enkele computers/laptops met dit besturingssysteem voor demonstratie ter beschikking zijn.

Wanneer: zaterdagvoormiddag 28 september, 10-13u
Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Deelname is gratis

4 reacties op Van Linux tot Ubuntu, sessie 1

 • Koen zegt:

  Heel leuk dat je linux gratis wil introduceren, zo zouden er meer initiatieven als dit van jou/jullie moeten zijn.
  Mijn enige vraag: waarom ubuntu? Dit is nu net de distro die zowat zijn eigen weg gaat op alle vlak: eigen unity-interface, eigen opstartsysteem, eigen X-server, enz. waardoor dat het delen met anderen minder en minder wordt en dus naar mijn definitie minder linux.
  De laatste maanden ook minder gratis: Tell us what we should do more… and put your money where your mouth is 😉 kun je lezen als je ubuntu wil downloaden. Voorlopig nog speels maar voor hoe lang nog…

  • OliWare zegt:

   Aangezien ubuntu opensource is, gaat altijd de broncode beschikbaar zijn, en zal er altijd een ‘gratis’ ubuntu blijven hoor (kijk maar eens naar Redhat en het veel meer gebruikte CentOS).
   En wat is er mis met ubuntu geen linux ??? Met elke linuxdistributie (ook ubuntu dus) heb je nog altijd de vrijheid om iets te veranderen hoor. Een afgeleide is bvb ubuntu-gnome (ook gesupporteerd door canonical), of wat dacht je van kubuntu ? lubuntu ? xubuntu ?

 • Geert Gossé zegt:

  Met verstomming las ik in jullie burenvandeabdij-programma over de Linux-initiatie. Heel mooi om te duiden dat er nog iets anders bestaat dan Windows, Apple (Mac) !
  Ik ben sinds 1997 aan de slag gegaan met Linux en ik had het geluk om met ‘oude rommel’ te kunnen experimenteren met dit besturingssysteem.
  Toendertijd (1997) was het al Red Hat wat de klok sloeg. In de bibliotheek van Gent verscheen het ene boek na het ander en dan nog met de installatie-CD.. Waar is de tijd !
  Ubuntu is momenteel het makkelijkst om een Linux-systeem ‘aan te leren’. Installatie en gebruik zijn voor geïnterresserden ideaal om die eerste stappen te zetten. Alhoewel; tegenwoordig verschijnen zoveel distributies op het internet dat niemand nog de bomen door het bos ziet.
  En veel hangt ook af waar je Linux wilt voor gebruiken. Zo botste ik onlangs op een distributie, volledig gewijd aan multimedia-bewerking en gebaseerd op Ubuntu:
  http://artistx.org/blog/screenshots/

  Hoe het ook zij: een schitterend initiatief ! En als ik ooit de gelegenheid krijg om geïnteresserden bij te staan om het besturingssysteem (thuis) uit te proberen, graag … héél graag.
  Geert
  (verstuurd vanuit ‘sparky-linux’)

 • Robert Galle zegt:

  Bedankt voor de fijne reacties, morgen zaterdag 5 oktober om 10 uur brengen we installatie cd’s mee om te testen of ( gratis ) mee te nemen.
  Als je zeker wil spelen breng dan een lege CD of DVD mee en wij branden er de Linux-distro van je keuze op.
  We ( Hans, Eric, Gerolf en ikzelf )kijken dan samen met de geïnteresseerden en de verantwoordelijken van de buren of we op regelmatige basis ( 1,2 of 3-maandelijks ) kunnen samenkomen.
  Tot morgen
  robert