Van Aleppo tot Langemark – een gesprek met Syrische archeologen in België

Geplaatst door op 26 mei 2016

aleppo

VRIJDAG 17 JUNI, 20.00-22.00u. Syrië ligt mee aan de bakermat van de menselijke beschaving en dat is ook te merken aan het culturele erfgoed dat meer dan 5000 jaar omspant. In de aanloop naar het midzomerconcert van morgen 18 juni, organiseren we een gesprek met Syrische archeologen. Over de ontzagwekkende archeologische rijkdommen van Syrië. Over hoe duizend jaar in de Belgische archeologie oud is, en in Syrië eerder jong. Over wat de oorlog heeft vernietigd. Over hoe het land daarmee omgaat: zijn de verliezen onherroepelijk?

Sommigen onder hen werken intussen als archeoloog in ons land en doen opgravingen over de Eerste Wereldoorlog nabij Ieper. Wat doet het met een mens om oorlogslachtoffers van een eeuw geleden in de Vlaamse grond te vinden, terwijl je eigen land in brand staat? Wat vinden ze van ons erfgoed, en van onze omgang met dat erfgoed? En dan zijn er uiteraard hun persoonlijke verhalen: waarom zijn ze hun land ontvlucht? Hoe zijn ze hier beland? Hoe kijken zij naar de Syrische exodus en de Europese reactie hierop? Hoe maken ze het hier? Kortom, we proeven van de schoonheid en het lijden van Syrië.

Met eerst een gesprek met de archeologen Adonis Wardeh, Mostafa Alskaf, Mohamed Menem en Linda Fisal. En vervolgens brengt cultureelerfgoed-deskundige Saraa Saleh aan de hand van beeldmateriaal een overzicht van de gevolgen van de oorlog voor het culturele erfgoed. Aansluitend is er uiteraard ruimte voor vragen en antwoorden. Het gesprek zal ten dele in het Engels gebeuren. Met grote dank aan Johan Van Acker voor zijn bijdrage aan de voorbereiding van deze avond.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: vrijdagavond 17 juni, 20u
Inkom gratis

1 reactie op Van Aleppo tot Langemark – een gesprek met Syrische archeologen in België