Uitstap: La Boucle Noire

Geplaatst door op 14 maart 2019

ZONDAG 28 APRIL. Het derde jaar op rij organiseert cultuurcentrum Eden – www.eden-charleroi.be – uit Charleroi de wandeling ‘ La Boucle Noire’. De Boucle Noire is een wandellus in het Pays Noir rond Charleroi, een term die verwijst naar de vroegere steenkoolontginning en staalindustrie in de streek. Het traject werd uitgetekend door twee vroegere rockmuzikanten en loopt langs post-industriële sites, maar brengt ons evengoed langs verrassend groene plekken rond de stad.

Letterlijk hoogtepunt is de “Chaîne des Terrils”, een aaneenschakeling van een tiental terrils in alle vormen en kleuren. Je wandelt over een adembenemend landschap van top naar top, met steeds zicht op de indrukwekkende site van de Providence beneden langs het kanaal.

Op 28 april wordt er echter niet alleen gewandeld. De volledige lus is immers 20 km. Voor sommigen is dat geen probleem, voor anderen is dat dan weer net van het goede teveel. Daarom bieden we de mogelijkheid zowat halfweg te stoppen, aan de voormalige mijnsite van de Martinet. Van daar kan je in onze bus stappen die je in de namiddag rechtstreeks naar het eindpunt in Charleroi brengt. Daar wacht je een Nederlandstalige gids op die je in de stad wegwijs maakt.

Het hele parcours wordt opgeluisterd door een “eclectisch kunstenprogramma”: bereid u voor op visuele en geluidsinterventies. Wandelaar, kunstliefhebber, fan van industrieel erfgoed, natuurliefhebber, … dit is echt iets voor jullie! Beleef deze unieke uitstap in een fijn gezelschap en reserveer alvast je plekje op de bus bij Guidong.

Op vrijdag tonen Buren van de Abdij en Guidong in herberg Macharius “Déjà s’ envole la fleur maigre“, een film over Italiaanse mijnwerkers in de Borinage.

Praktisch

De bus vertrekt in Gent-Dampoort om 07u30. Tussenstop in Erpe-Mere (carpoolparking-oprit E40 richting Brussel) om 08u00. Om 18u00 vertrekken we opnieuw uit Charleroi.

Kostprijs: 30 € per persoon. Vervoer en gids inbegrepen.

Info en inschrijven via josvanherreweghe@gmail.com

Reacties zijn gesloten.