TRACK THAT DOWN: De woordenloze wijde wereld rond Macharius

Geplaatst door op 8 mei 2012

Het regende  zondag. Niks nieuws, ook de vorige zeven zondagen lag de site er even grijs en kil bij. Maar afgelopen zondag verkleurde die toch even, wanneer Daniel Termont, de oervader onder de huidige lichting Vlaamse burgemeesters de refter van de abdij binnenwandelde. Ik geef toe, een blijde intrede van Termont in de Machariuskerk had pas voor een mediastorm op SBke’s facebook pagina gezorgd. En dat enkele uren na De Zevende Dag.
Maar toch: een burgervader die een kwartier lang de coöperatieve geest van buurtgemeenschappen als de onze verdedigde. Het had op het eerste zicht iets van een verkiezingsstunt, maar daarvoor is Termont té recht-door-zee, te onhip en net niet te rock ’n roll.
Op het einde van het panelgesprek trok John pas alle lakens naar zich toe met een samenvatting van wat we als wijk, als buurt rond de site al vijf jaar doen. Die samenvatting was pas echt verhelderend: er bestaat namelijk geen stadhuisterm voor onze werking. Een woordenloze werking, dus. Termont draaide even de ogen en lachte als een opstandige, enthousiaste puber. Opnieuw facebook content die er geen werd. De site, dat is het stadsvoorbeeld van hoe je perfect binnen een kleine samenleving als de onze ambtenarij met honderd-en-één regels kan stilleggen. Door, ik herhaal John, een woordenloze werking, Track this down!

Nog geen half uur later verscheen er uit het niets vijfmaal meer wijkvolk op de receptie in de pas geopende Track-herberg. En dit, dames en heren , is the place to be voor de komende zomermaanden. Henk en Jos, respectievelijk herbergier en herbergier, hebben de jongste weken gewerkt zoals enkel herbergiers dat horen te doen. Het resultaat is een tijdelijk buurtcafé – en ja, Het Gouden Hoofd blijft na de sluitingsuren van onze herberg een waardige afsluiter – dat meer doet dan pilsen uitschenken.
De herberg staat voor soul. De soul van mekkerende schapen naast de abdijmuur wanneer die laatste pils er één te veel was en u dringend frisse lucht diende te snuiven. En zeker weten, ze staan er, die vier schapen. Al moet u even zoeken tussen de struiken. De toon van de eerste flauwe grappen was zondag dan ook meteen gezet: “Het zijn struikschapen, madame”. En ook die van het wekelijkse offerfeest naast de abdijmuur scoorde hoog bij sommige notabele buren.
Maar ook de soul van open geest doet tongen ratelen. De herberg staat de komende maanden open voor discussie rond Track, of over het onthullende verhaal van de buurman die elke avond opnieuw om zeven uur stipt met warme borden zwaait. Of over het concert dat elke donderdag gepland staat. Of…  u kan ook zwijgen en lachen naar de woordenloze wijde wereld, waar Iphones, Ipads, Ipods en een kakelende I-generatie even de mond gesnoerd worden.
Track doorkruist de hele binnenstad, maar het feit dat ook onze herberg een deel van die creatieve soul in pilsen, trappisten en nadien fijne discussies omzet is een zegen voor de buurt.

Daarom, beste allen, vergeet even dat Woestijnvis binnenkort echt een fout kleur kiest. Vergeet dat AA Gent ook dit jaar weer naast de prijzen grijpt. Vergeet dat De Tour vanaf begin juli elke namiddag  uw huiskamer binnenvalt. Maar vergeet vooral niét dat onze herberg deze zomer de woordenloze wijde wereld van Macharius samenbrengt. Anderhalve euro voor een pils en a whole-lotta-soul. Now track that down!

4 reacties op TRACK THAT DOWN: De woordenloze wijde wereld rond Macharius

 • Bart zegt:

  “macharius-kapoen” … ?! een eigen huiscolumnist, dit ontbrak inderdaad nog, I love it !

  • Jan zegt:

   Some say that he lives in a tree, and that his sweat can be used to clean precious metals… all we know is, he’s called the Macharius-kapoen.

   • Bart zegt:

    Since dark and ancient times, the Macharius-kapoen survives (as is wispered in shabby alleys) on a spoonful of manure a day, hence the very potent sweat ? But beware, this is of course only by hearsay and should not be told to strangers.

 • Mieke zegt:

  Geweldig! De dynamiek rond de Herberg neemt alsmaar toe … Macharius-kapoen: keep on writing! Da gaat hier nogal een feest worden 🙂