Tegenlicht Meet Up 9000 – De keuze van John Vandaele

Geplaatst door op 28 november 2017


DINSDAG 12 DECEMBER, 20u
Hoeveel weet Facebook over ons? Kan het echt ons gedrag beter voorspellen dan de mensen die ons het best kennen? Wat heeft Facebook met ons voor en wat betekent dat voor de samenleving? En het informatie-ecosysteem en de klassieke media?

Over al die boeiende vragen laat de Tegenlichtreportage ‘Kwestie van vertrouwen’ interessante sprekers aan het woord. Achteraf gaan we in gesprek met onder meer John Vandaele, journalist bij MO* Magazine en schrijver van verschillende boeken over globalisering, Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack.be en internetspecialist, en Jonas Dutordoir, communicatiedirecteur bij Groen, een van de Vlaamse partijen die het meest actief is op de sociale media. John Vandaele publiceerde recent dit artikel over de materie: https://www.mo.be/analyse/de-macht-ment-de-media

In het najaar van 2017 steken Buren van de Abdij, het Masereelfonds en ACV Oost-Vlaanderen in samenwerking met Timelab en de VPRO de koppen bij elkaar en organiseren een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up 9000. Elke 2de dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering.

Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO.

Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen. Het programma wordt samengesteld door de deelnemers. Er is een bar, een warme ‘huiskamer’ omgeving,fijne mensen en uitermate boeiende onderwerpen.

Deze Tegenlicht Meet Up 9000 is John Vandaele, journalist bij MO* Magazine en schrijver van verschillende boeken over globalisering, onze wildcard gast.
hij kiest voor de docu ‘Kwestie van vertrouwen‘.

In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse ‘Trust Barometer‘. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.

De vraag is of dit vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op social media op het onderbewustzijn kan inspelen, dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Cambridge Analytica, het bedrijf dat analyse van social mediagebruik inzette voor de Trump-campagne en het Brexit-referendum, heeft dat inmiddels genoegzaam bewezen.

Is dat dan slecht? Facebook en Twitter maken het mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. Is dat niet juist waar democratie om draait? Het is van belang om een beter begrip van de werking van sociale media te krijgen en uit de online informatie-bubbel te komen; zelfkennis en een kritische kijk op onze eigen vooroordelen lijken daarbij cruciaal.

Meer info over VPRO Tegenlicht en Meet Up? Surf zeker eens naar vpro – Tegenlicht

Klik hier voor het facebookevenement.

Een samenwerking van: Buren van de Abdij, Masereelfonds Gent-Zuid, ACV Oost-Vlaanderen en Timelab

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: Dinsdag 12 december, 20u
Toegang, naar goede gewoonte, geheel en al gratis, iedereen van harte welkom

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Reacties zijn gesloten.