Tegenlicht Meet Up 9000 – De keuze van Jan Leyssens

Geplaatst door op 12 december 2017


DINSDAG 9 JANUARI, 20.00u. Ook in 2018 steken Buren van de Abdij, het Masereelfonds en ACV Oost-Vlaanderen in samenwerking met Timelab en de VPRO de koppen bij elkaar en organiseren een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up 9000. Elke 2de dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering.

Deze Tegenlicht Meet Up 9000 is Jan Leyssens onze wildcard gast. Hij is ontwerper/ maker en wil in zijn werk de negatieve focus op duurzaamheid ombuigen tot een positief verhaal. Hij leidt Regenerative Design, een circulair economisch ontwerpbureau, is mede-oprichter van Full Circle en toert op dit moment met zijn lezing-performance “The end of the world as we know it”. Hij kiest voor een recente docu over de Britse econome Kate Raworth.

Het zijn niet meer dan de twee cirkels van een donut – de binnenste cirkel markeert de ondergrens van wat we nog een menswaardig leven kunnen noemen, de buitenste cirkel markeert het maximale dat we kunnen consumeren om de aarde duurzaam en leefbaar te houden. Het lijkt bijna te simpel om te geloven, maar volgens de inmiddels bijna als een goeroe aanbeden Britse econoom Kate Raworth is er voor onze globale samenleving geen alternatief. Alleen door verduurzaming van de economie, gebaseerd op de circulaire grenzen van de donut, zo legt ze in haar bestseller Doughnut Economics, Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economist (2017) uit, creëren we een menswaardige én duurzame samenleving voor alle bewoners van de aarde.

Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen. Het programma wordt samengesteld door de deelnemers. Er is een bar, een warme ‘huiskamer’ omgeving,fijne mensen en uitermate boeiende onderwerpen.

Een samenwerking van: Buren van de Abdij, Masereelfonds Gent-Zuid, ACV Oost-Vlaanderen en Timelab

Klik hier voor het facebookevenement.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: dinsdag 9 januari, 20u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.