Syrische literaire avond in de sereniteit van de abdij

Geplaatst door op 25 augustus 2016

Syrië

ZATERDAG 10 SEPTEMBER,20.30-22.00u. De Buren van de Abdij en Victoria Delux nodigen je dit weekend uit voor een ontmoeting met twee Syrische schrijvers: de dichter Nouri al-Jarah en de schrijver Ibrahim al-Jabin. Op 10 september brengen beiden, in het vredige kader  van de Sint-Baafsabdij, gedichten en verhalen over de oorlog en de lijdende mens in Syrië. Beiden kunnen daartoe putten uit een schat van ervaringen en teksten. Ze hebben immers al heel wat ‘geschiedenis’ achter zich. Actrice Marijke Pinoy en acteur Zouzou Ben Chikha brengen het rijke Syrische proza in het Nederlands.

Nouri AljarrahNouri al-Jarah werd geboren in Damascus in 1956.  In zijn gedichten schetst hij verschillende beelden over het leven. Hierbij baseert hij zich op de beginselen van de filosofie, legendes en mythes. Zijn gedichten situeren zich in het Middellandse Zeegebied maar raken tegelijkertijd ook bredere universele thema s aan. Sinds het begin van zijn artistieke loopbaan, engageert hij zich in verschillende culturele projecten. Hij publiceerde meerdere werken en richtte meerder culturele centra op. De meeste bekende is hierbij het ‘Arabisch literaire geografisch centrum’ waar men Arabische reisliteratuur kan vinden. Hij publiceerde meerder poëziebundels die onder meer vertaald werden in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Grieks, en Turks. Hij leeft al 37 jaar in ballingschap en sinds het begin van de Syrische revolutie is hij een van de literaire stemmen van de revolutie geworden.

Jabin-1024_72DPIIbrahim al-Jabin, een romanschrijver en dichter, werd geboren in al-Qamashli in het jaar 1971. Vandaag woont hij in Damascus. Hij begon al op jonge leeftijd aan zijn artistieke loopbaan. Hij boekte grote successen via televisie waar zijn politieke praatprogramma’s erg populair werden. Zijn werk is heel divers en lijkt een combinatie van romanliteratuur, poëzie,  en recensies. Zijn literatuur gaat steeds over maatschappelijke thema’s of universele menselijke thema’s. Met zijn roman ‘Het dagboek van een jood uit Damascus’ werd hij erg bekend, maar het bracht tegelijkertijd veel commotie teweeg. De roman werd verboden in Syrië en de militaire rechtbank veroordeelde hem omwille van zijn artikels en publicaties tot drie jaar celstraf. In 2009 werd hij gearresteerd. Hij deed onderzoek naar de cultuur en geschiedenis van het Midden-Oosten en naar de klassieke Arabische taal. Hij richtte meerder culturele tijdschriften op en stond aan het hoofd van culturele projecten. Met de start van de Syrische revolutie wordt hij weer gezocht door de staat veiligheidsdiensten die hem uit Syrië willen bannen.

Wij danken de Syrische journalist Abduallah Maksour, Sarah Schreurs en Hazim Kamaledin, de Iraak-Belgische theatermaker en schrijver die mee de Syrische tweedaagse bij de Buren bedacht en vormgaf.

Organisatie: Buren van de Abdij en Victoria Deluxe.
Waar en wanneer: Sint-Baafsabdij, Coyendanspark, 9000 Gent – 10 september 2016
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.