Sufi Arts – muziek en 50 jaar migratie

Geplaatst door op 8 april 2014

50 jaar neyZONDAG 11 MEI, 16.30-17.30u. Als afsluiter van een feestnamiddag rond migratie, wat beter dan een concert. Op het refterpodium vandaag na de boekvoorstelling de groep Sufi Arts, een in 2011 opgerichte organisatie die tal van culturele activiteiten ontplooit. Focus hierbij ligt op harmonie, liefde en schoonheid en Sufi Arts specialiseerde zich in de Ebru schilderkunst en het bespelen van de rietfluit Ney. Sufi Arts over hun instrument: “De Ney is een aan het uiteinde aangeblazen rietfluit die een voorname rol speelt in de Perzische, Turkse en Arabische muziek. Het instrument is al heel oud. Zo zijn er afbeeldingen gevonden op wandschilderingen in de Egyptische piramides en vond men neys in de opgravingen van Ur. Dit toont aan dat men de ney reeds 4500 tot 5000 jaar bespeelt, waarmee het een van de oudste nog bespeelde muziekinstrumenten is. De ney is een voorloper van de moderne fluit en bestaat uit een holle rietstengel met vijf of zes gaten voor de vingers en een gat voor de duim. Ney is trouwens gewoon een oud Perzisch woord voor het riet van de Arundo donax plant, pijlriet. De toonhoogte van de ney hangt af van de regio en van de houding van de vingers. Een zeer geoefende muzikant kan met de ney meer dan drie octaven spelen.”
Je maakt deze namiddag kennis met de mystieke Soefiemuziek en met de wondere wereld van de dansende derwishen, oude bekenden van de abdij, in 2008 reeds onze gasten. Na afloop van het concert bieden de vrouwen van het Turks Cultureel Centrum iedereen een hapje en een drankje aan.

Voor deze activiteit werken we samen met de Centrale, het Turks Cultureel Centrum en met Kerkwerk Multicultureel Samenleven. Deze laatsten organiseren onder de naam Profundo van 2014 tot 2015 een hele cyclus rond levensbeschouwing en migratie, voor meer info klik hier.

Wil je meer weten over Sufi Arts, klik hier.

Wanneer: zondagnamiddag 11 mei, 16u30 tot 19u
Waar: refter van de Sint-Baafsabdij
Toegang gratis

2 reacties op Sufi Arts – muziek en 50 jaar migratie

  • Christiane Bayer zegt:

    Hallo ! Ik zou graag komen naar het concertje. Is het juiste adres Voorhoutkaai 42; 9000 Gent ????? Graag een kort antwoord ! bedankt en groetjes, Christiane

  • Bart zegt:

    De toegang tot de abdij ligt verscholen in de Groene Kerk, een park tussen de Voorhoutkaai 43 en de Herberg Macharius op Voorhoutkaai 43+