Straffe madammen, die begijntjes !

Geplaatst door op 30 augustus 2014

Begijnhof olv ten hoye 16ZONDAG 9 NOVEMBER, 14.00-15.30u. Begijntjes in de herberg, voorwaar een unicum in zowel ons kort buren-bestaan als de eeuwenlange geschiedenis van de begijnen. Debby Van Linden is gefascineerd door deze straffe madammen en komt vanavond in woord en beeld vertellen waarom ze dat is, waarom we deze merkwaardige vrouwen ten onrechte grotendeels vergeten zijn. Misschien beginnend met wie de begijnen volgens Debby waren ?

Begijnhof groot 04“Begijnen zijn ‘straffe madammen’ die in de Middeleeuwen een revolutionair pad bewandelden. Zij kozen niet voor een huwelijk of een leven als kloosterlinge (de toen enige opties voor vrouwen), maar besloten zelfstandig te blijven en hun eigen kost te verdienen. Op geloofsvlak keerden zij zich af van de toen heersende opvattingen en politiek en besloten de ‘oorspronkelijke’ christelijke waarden (eenvoud, armoede, mensgerichtheid) als levenswijze aan te nemen.”

Wie, wat, hoe, en “wat dreef ze” ? Alles komt vanavond aan bod. Wil je nu al meer weten, surf naar Debby’s website. Intussen alvast enkele (oude) beelden uit onze Gentse begijnhoven.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagnamiddag 9 november, 14u
Toegang gratis

Begijnhof groot 03

Begijnhof olv ten hoye 02

Begijnhof olv ten hoye 15

1 reactie op Straffe madammen, die begijntjes !

 • Paul Oyen zegt:

  Die straffe “begijntjes”, ik heb de laatste generatie begijntjes goed gekend, te beginnen met de “Grootjuffer” en de “Gezelnede”, zeg maar de gezelschapsdame van de Grootjuffer.
  Ik ben er immers in 1980 “ingetrouwd” met de toelating van Grootjuffer Goethals, zij was de laatste Grootjuffer.
  Onze 4 kinderen zijn er opgegroeid, we woonden er graag en waren er gelukkig.
  Nog dit, er waren ook straffe “paters”, paters Dominikanen, meestal oud-missionarissen.
  Ik heb jarenlang met hen samengewerkt als acoliet-lector in de zondagseucharistieviering.
  Fijne mensen die al jaren “gepresteerd” hadden in Belgisch Congo. Paul OYEN