Schubert – strijkkwintet in C

Geplaatst door op 15 maart 2014

Armenië 3DONDERDAG 1 MEI, 17.00-18.00u. Vier topmusici uit de Vlaamse opera, en een eerste violiste uit de Munt, slaan de handen in elkaar voor een benefiet ten voordele van het onderzoekscentrum naar biodiversiteit en klimaatverandering in Yerevan waarover Traudi vorige week kwam vertellen. Ze kozen voor een uitvoering van het strijkkwintet dat Schubert schreef in de zomer van 1828, twee maanden voor zijn overlijden.
Het strijkkwintet in C is een grandioos en magistraal kamermuziekwerk, zo orkestraal geconcipieerd dat het niet meer in het genre van de kamermuziek lijkt te passen. Het is Schuberts laatste instrumentale werk en hij heeft het nooit horen uitvoeren. Het werk beleeft zijn première op 17 november 1850 in het Musikverein te Wenen door Josef Hellmesberger en zijn kwartet en het werd pas postuum gepubliceerd in 1853 als Op.post.166. Het manuscript is sindsdien spoorloos en waarschijnlijk vernietigd na het drukken. Hierdoor weten we niet voor wie of voor welke gelegenheid Schubert het werk schreef. Hoewel de eerste recensies het werk bekritiseerden wegens gebrek aan gepolijstheid dat een klassiek werk diende te bezitten, werd het werk toch steeds meer gewaardeerd. Tegenwoordig behoort het tot de topwerken van het complete kamermuziekrepertoire. Muzikaal gezien leunt het werk op diepe emoties met momenten van transcendentale schoonheid. Deel een en twee beginnen op dezelfde manier, uit het niets, zangerig. Ook de Negende Symfonie van Beethoven begint op deze manier. Het derde en vierde deel begint telkens met een opmaat en is levendig, vrolijk en heftig van karakter. Het werk is het enige strijkkwintet in de omvangrijke serie kamermuziekwerken van Schubert en valt op door zijn wat onconventionele bezetting: 2 violen, altviool en 2 celli. Een voorproefje ? Klik hier.

Het “Rosamunde” strijkkwintet, dat is Femke Sonnen en Inge Walraet op viool, Traudi Helmberger op altviool, Greet Gils en Hans-Ludwig Becker op cello.

Waar: refter van de Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai, ingang via de Groene Kerk. Let op: gezien de tijd van het jaar kan het nog behoorlijk fris zijn in de abdij, breng gepaste kleding mee !
Wanneer: donderdagnamiddag 1 mei, 17-18u
Toegang gratis, maar aangezien we hier spreken van een benefiet, is een gulle vrije bijdrage voor het goede doel heel erg welkom !

1 reactie op Schubert – strijkkwintet in C

  • rysenaer martine zegt:

    Prachtig concert in het refter van de St-Baafs-abdij, met bijzonder goede akoestiek. Jammer begon het te regenen en dit stoorde een beetje. Ongelooflijk grote opkomst, hopelijk geeft het een duwtje voor het “paleobotany museum ” van Yerevan. Dank aan de vrijwilligers !