Roma als (verre) Buren

Geplaatst door op 14 oktober 2013

roma 2ZATERDAG, 26 OKTOBER, 20.00-22.00u. We gaan naar Brazilië! Met Walen, Brusselaars, Vlamingen, Kongolezen, Marokkanen,… Op een dag en om diverse redenen zijn Kompany en co in dit land aangespoeld en zochten ze zich een plek in deze samenleving. Meestal was dat een moeilijke onderneming. Dat gaat zo met nieuwkomers. Het wordt hen zelden gemakkelijk gemaakt. En de geschiedenis blijft zich maar herhalen, zal zich steeds herhalen.
In Gent zijn het voorbije decennium veel mensen – Roma – uit Kosice (Slovakijje) neergestreken. Ook zij proberen een plaats te vinden in onze stad, in hun stad. Het valt op dat we onze nieuwe stadsgenoten nauwelijks kennen. Hoog tijd om dat te veranderen. Vanavond gaat John Vandaele in gesprek met Carla Ronkes (jarenlang ervaring met de Gentse Roma), Janetta Danyiova (ervaringsdeskundige), Dominique Willaert (Victoria Deluxe), Sammy Van Cauteren (Fixatief, onder voorbehoud), Marieke Lamaire en Maaike Buyst (beiden van de integratiedienst Stad Gent). Fixatief en De Schuunschgreivers (De Vieze Gasten) zorgen voor foto’s en teksten. Zij waren deze zomer te gast bij Roma families in Kosice en maakten er een indringende reportage. Die kan je lezen in hun nieuwsbrief, Ons Kommeere, vanavond gratis te verkrijgen in de Herberg en ook te vinden op hun website, klik hier.
Onze betreurde buur Tom Bouman deelde deze zomer lief en leed met de Gentse Roma. Onder de titel Berichten van Rachela hield hij een publiek dagboek bij waarin hij zijn ervaringen deelde, je kan deze tekst hier lezen.

Waar: Herberg Macahrius, Voorhoutkaai 23+
Wanneer: zaterdagavond 26 oktober, 20-22u
Toegang gratis, allen van harte welkom

4 reacties op Roma als (verre) Buren

 • Kan vzw Opre Roma hier niet worden bij betrokken, zij zijn de vzw bij uitstek die de brug wil slaan tussen Roma en Gadje (niet Roma) op een positieve manier door een orkestwerking en sportactiviteiten uit te bouwen.

  • Jos Van Herreweghe zegt:

   Dat klopt. We hebben geprobeerd om Martin Balogh van vzw Opre Roma uit te nodigen op onze Roma-info van 26 okt. Ik vermoed dat Martin een veelgevraagde spreker is. Enigszins begrijpelijk, want Martins’ verhaal is boeiend, en bovendien vertelt hij vlot en geestig.

   • Christophe zegt:

    Dag Jos, hopelijk ben ik goed? Ben jij Jos van herreweghe uit Aalst? Ben Christophe, hopelijk weet je nog wie ik ben, (luckies) Ben al tijdje op zoek maar vond niets over jou, ben ook al je gegevens kwijt, je mag me altijd mailen, christophe4all@hotmail.com,

 • Tibor Moco zegt:

  Bovendien zijn er ook nog andere Roma verenigingen in Gent zoals Onafhankelikjk Roma Initiatief of het Centrum voor Roma Ondersteuning in Vlaanderen vzw, die allemaal deel uitmaken van het Roma Platform Gent. Jammer genoeg wordt hier geen enkel Roma vereniging rechtstreeks betrokken. Ook Janetta staat vermeld enkel als “ervaringsdeskundige”.