Reinaert de vos

Geplaatst door op 3 september 2011

Hofdag in het dierenrijk, bijna alle dieren klagen bij koning Nobel over de streken die Reinaert de vos hun heeft geleverd. Maar hoe krijg je een listige vos zover dat hij zich vrijwillig aan een gerechtelijke procedure onderwerpt? Bruin de beer en Tibeert de kater, die er achtereenvolgens op uit worden gestuurd om de vos te dagvaarden, ondervinden aan den lijve dat dat niet eenvoudig is…

Je zou het van een dierenverhaal misschien niet zo snel verwachten, maar Van den vos Reynaerde kan gerust het hoogtepunt van de Middelnederlandse literatuur genoemd worden. Het is een satire op de middeleeuwse samenleving, waarin de auteur niet alleen de verschillende standen (geestelijkheid, adel, boeren), maar ook de middeleeuwse literatuur zelf (zoals de ridderromans) op de korrel neemt. De Reinaert van “Willem die Madocke Maecte” is een dierenverhaal dat op sublieme wijze de middeleeuwse maatschappij een spiegel voorhoudt.

Reinaert op het Jan Frans Willemsmonument tussen Sint-Baafs, Belfort en KNS

Karel Gevaert (°1968) speelt deze Reinaert de vos in een regie van Jacky Tummers. Karel volgde een acteeropleiding bij Eddy Vereycken en speelt sinds vier jaar telkens in een productie van Tummers. De regisseur zelf studeerde toneelregie aan het Max Reinhardt Seminar te Wenen en debuteerde in 1969. Sindsdien volgden meer dan 120 professionele theaterregies – o.a. stukken van Samuel Beckett, Hugo Claus, Raymond Queneau, Marguerite Duras, Jean Cocteau etc.

 

Reinaert de vos – zondag 25 september ’11, 15u
monoloog-theater in onze refter
Sint-Baafsabdij Gent – gratis inkom
Org: Buren van de Abdij

1 reactie op Reinaert de vos

  • D'hont Guido zegt:

    Wij hebben gisten de voorstelling van Reinaert de vos gezien en er zeer van genoten. Een pluim voor Karel Gevaert en Jacky Tummers. En steeds weer meer dan één pluim voor de buren van de abdij.