Het slachthuis verteld/t

coverHet derde grote Burenboek is een feit. Twee jaar noeste arbeid aan ons Slachthuisproject onder leiding van Fabien leverde resultaat op: een boek en een eerste dvd. Meer moest dat gewoon niet zijn. Bij de voorstelling van het project op 19 juni 2015 was de Herberg te klein (voor enkele sfeerbeelden, klik hier voor de foto’s, hier voor de AVS-reportage), maar vanaf nu kan je in de huiskamer alles nog eens rustig bekijken. Waarover gaat het allemaal ? De hoofdredactie aan het woord:

“Na de Sint-Baafsabdij en het Spaans kasteel bepaalde het Gentse slachthuis meer dan 130 jaar het reilen en zeilen in de Machariuswijk. Die hele periode was de wijk een bijzonder levendig treffen tussen de bewoners en de talrijke boeren, beestenkoopmannen, veeartsen-keurders en bankiers die in ge��mproviseerde kantoren in de omliggende herbergen fortuinen verhandelden. Soms ontsnapte een dier even aan zijn laatste levenstocht en zette nog even de wijk op stelten voor het onherroepelijk verdween in de vleesindustrie.Nu een kwarteeuw later is de Machariuswijk volledig veranderd. De meer dan dertig cafés en de winkels met toebehoren voor de vleesindustrie zijn verdwenen. De vroeger bijna uitsluitend Gentse bevolking woont nu samen met ‘inwijkelingen’ van bijna 70 nationaliteiten.
Hoe het was in de tijd van het slachthuis en hoe het nu is, leest u in het derde boek, ziet u in de eerste film en hoort u tijdens de jaarlijkse Gentse Feestenwandeling van de Buren van de Abdij. Niet alleen historici komen aan het woord, maar ook de bewoners van vroeger en nu.”

Je kan je het boek en de DVD aanschaffen in de abdij & herberg Macharius op zondagnamiddag én in de boekhandels Walry (Zwijnaardsesteenweg 6), Limerick (Koningin Elisabethlaan 142), Paard van Troje (Kouter) en Standaard Boekhandel (Kouter), evenals in het STAM (Godshuizenlaan 2).

Met dank aan de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen voor de gulle steun aan dit project.

Slachthuis DVD jpg

Meer over het boek:

  • Fabien Audooren & Christine De Zutter (red.), Het slachthuis verteld/t, Gent, Buren van de Abdij vzw, 2015, 174 p., rijk geïllustreerd, A4, harde kaft, 16€ in de winkel, 12€ op zondagnamiddag in de abdij
  • ISBN 978 90 814 1462 3
  • Bijdragen van en interviews door Herwig Aerts, Herman Balthazar, Luc Devriese, Bart D���hondt, Griet Maréchal, John Vandaele, Jos Van Herreweghe en Ann Vantournhout
  • Foto���s van Michiel Hendryckx en Sammy Van Cauteren