Peren bij de buren van de Buren voor de buren

Geplaatst door op 17 augustus 2013

BvdA 2013 Peren 01AUGUSTUS 2013. Stadslandbouw – zoals dat tegenwoordig heet – blijft een populaire Burenbezigheid. Eerst waren er de bijen (die het trouwens goed stellen), vervolgens de kruiden (die ook niet mogen klagen) en begin dit jaar onze eerste voorzichtige fruitaanplantingen – enigerlei aardbeien – in de abdijtuin. Andere projecten blijven op stapel staan en hopen we zo snel mogelijk te realiseren, witlof en champignons staan bovenaan dat lijstje. Tussendoor kregen we – vrij letterlijk – nog een andere opportuniteit in de schoot geworpen: peren.

In de tuin bij het buurtcentrum aan de Lousbergskaai/Tarbotstraat staan immers enkele flink uit de kluiten gewassen perelaars. Helaas was de peren tot op heden een eerder triest lot beschoren: composteren in de boomgaard na een jammerlijke korte vrije val, en dit bij gebrek aan enthousiaste plukkers. Vanaf 2013 wenkt hen echter een betere toekomst, en dat uiteraard vooral vanuit ons standpunt. We kregen immers de toestemming om er te oogsten. De voorbije week werd een eerste pluk georganiseerd, die alvast meer dan 100 kg primeurperen opbracht. Bezoekers aan de abdij of Herberg Macharius en Buren van links en rechts fungeerden als gretig testpubliek, en besloten likkebaardend dat de smaak dik ok zat. Vanaf nu kan er dus opgelegd, gemoesd, geperst, ingevrozen, ge-Poire William’d, enzoverder worden, moeten we nog eens over nadenken wat best is.

BvdA 2013 Peren 04

Sommigen gingen ons in dat denken voor, neem nu Maria Susanna Luteijn (2010):

DE PEER

In de boomgaard
hangt een peer
met veel élégance;
op elk zuchtje wind
beweegt hij aan zijn dunne steeltje
heen en weer,
dansend en lonkend
naar uw keurende blikken
lijkt hij te zeggen:
“je moet het kunnen,
om mij op een schaaltje
nog even weg te leggen,
straks uitgerijpt en op uw bordje
grijp ik nieuwe kansen,
en ben ik toch zo sappig om te slikken”
Want pas dan houd ik mijn conference!

Drs.P houdt het uiteraard iets korter :

PEER

De rozen zijn uitgebloeid, het is geen zomer meer
Ik ben alleen en heb een peer

De avond valt ook steeds vroeger, wat ik ook probeer
Ik schik de peer en snij de peer

In weemoedige, herfstige sfeer
Peuzel ik mijn stukje peer

De koude sluipt nader en de regen druizelt neer
Ik ben alleen en zonder peer

Andere perenversjes of -ontboezemingen ? Laat gerust horen !

In elk geval, het verhaal van de Sint-Baafs-Lousbergs-peer wordt vervolgd, hou deze website in de gaten. En dat niet enkel de peer an sich hier belangrijk is, ook de pluk is een zalig, om niet te zeggen bucolisch moment, foto hieronder (met dank aan Joke trouwens) ten bewijze, de andere foto’s vind je hier.

BvdA 2013 Peren 02

4 reacties op Peren bij de buren van de Buren voor de buren