Osama Abdulrasol Quintet – de reftertapes

Geplaatst door op 13 mei 2016

Osama 3

Op 20 juni 2015 bezorgde het Osama Abdulrasol Quintet ons met de Iraqi Elegies een memorabel midzomernachtconcert. Naast Osama Abdulrasol zelf gaven toen nog vier rasmuzikanten present: Philippe Thuriot, één van de meest uitzonderlijke en virtuoze accordeonisten van vandaag, percussionist François Taillefer met zijn unieke collectie instrumenten die de ritmes van India tot het Midden-Oosten tot leven bracht, Lode Vercampt als lyrisch en veelzijdig cellist en zangeres Helena Schoeters. Samen vormden zij een unieke muzikale combinatie en creëerden ze een fascinerende klank die in de abdijrefter helemaal tot zijn recht kwam. Foto’s van dit concert vind je op onze facebookpagina.

Osama 1

In overleg met Historische Huizen Gent kreeg Osama de uitzonderlijke toestemming om enkele clips op te nemen in de refter. Osama ging viraal vanuit de refter en zette intussen drie filmpjes online, en die vind je door hier te klikken:

Osama 2bis

De aankondiging van dat concert klonk toen echter vrij bitter. We schreven immers

“Van alle conflicten die dagelijks het nieuws vullen lijkt dat in het Midden-Oosten het meest uitzichtloze. Wie het goed meent, probeert te begrijpen wat er gaande is en waarom er geen einde aan komt. We zien eindeloze slierten vluchtelingen en thuislozen. De beelden van vernietigingen en van wandaden tegen mensen en patrimonium blijven hangen. We stellen ons de vraag wat ons aandeel hierin is en of we eraan kunnen verhelpen.”

Een jaar later is er niet echt iets veranderd, integendeel, de ellende nam enkel toe. Dit jaar, in 2016, blijven we focussen op dezelfde regio en dezelfde wantoestanden, en willen we op 18 juni opnieuw een muzikale oproep lanceren. Meer info vind je hier.

Met dank aan de Centrale vzw en Historische Huizen Gent.

Reacties zijn gesloten.