Oostfronters van toen en nu: lessen voor nu en straks

Geplaatst door op 19 november 2019

WOENSDAG 18 DECEMBER, 19:30

De geschiedenis herhaalt zich nooit twee keer op dezelfde manier. Toch moesten velen meteen aan de oostfronters van de Tweede Wereldoorlog denken toen ze hoorden dat jonge mensen van hier naar Syrië vertrokken om mee te vechten in de burgeroorlog. Om beter te begrijpen, om op zoek te gaan naar verschillen en gelijkenissen tussen de oostfronters van toen en nu, organiseren ‘Buren van de Abdij’ een bijzonder panelgesprek: Oostfronters van toen en nu: Lessen voor nu en straks

Panelgesprek met:

Bruno De Wever – professor in de geschiedenis aan de UGent, is een autoriteit op het gebied van de oostfronters. Hij licht toe waarom jonge Vlamingen naar Rusland gingen vechten.

Frank Seberechts – studeerde geschiedenis aan de universiteiten van Antwerpen en Gent. In zijn recentste boek Drang naar het Oosten (2019) beschrijft hij wat jonge Vlamingen aan het front gedacht en gedaan hebben.

Rik Coolsaet – Professor emeritus in de internationale politiek aan de UGent bestudeert al vele jaren terroristische bewegingen. Hij onderzocht waarom jonge Belgen bereid waren om hun leven te riskeren in het kluwen van de Syrische burgeroorlog.

Fatima Ezzarhouni – Moeder van een Syriëstrijder. Zij ondervond aan den lijve hoe jonge mensen in de 21ste eeuw werden meegesleurd in dit terreurverhaal.

Nadia Fadil – Hoofddocente aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU-Leuven. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen religie, minderheden, migratie en racisme.

John Vandaele – Auteur en journalist bij MO* begeleidt als moderator de zoektocht naar meer inzicht.

Wim Claeys – Muzikant en auteur van het boek ‘Mijn papa was bij de SS’ zorgt voor een muzikaal imtermezzo.

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Bel of mail naar T 09 222 91 67 of E paul.luyten@walry.be

Organisatie: Buren van de Abdij ism Boekhandel Walry

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: woensdag 18 december, 19:30
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.